Bez razvijenog metalskog kompleksa nema ozbiljnijeg privrednog razvoja Srbije, a jedan od stubova oporavka te grane biće podizanje Prve petoletke. Velika vest ne samo za tu fabriku već i za ceo Trstenik jeste to što je Vlada odobrila Memorandum o razumevanju sa italijanskom firmom USKO, koja će ovde u Mikroelektronici otvoriti novu fabriku servoupravljača – izjavila je juče u Trsteniku potpredsednica Vlade Verica Kalanović na proslavi 63 godine od osnivanja Prve petoletke i dodala da će sporazum biti potpisan u narednih nekoliko dana.

„Naša vizija je da servoupravljači iz Prve petoletke i italijanski USKO budu značajni partneri koji će sutra izlaziti na druga tržišta udruženim snagama“, rekla je Kalanovićeva.

– Znam šta je Petoletka i kolika je njena važnost, sav moj napor i zalaganje tokom prethodnih godina bilo je usmereno da se fabrika sačuva, održi i istraje. Opravak Petoletke nije ključan samo za Trstenik, već celu zapadnu Srbiju – istakla je potpredsednica Vlade i dodala da je pre četiri godine, jedina reč koja je postojala kada je Petoletka u pitanju, bila neizvesnost, a danas je to perspektiva. U nekadašnjem gigantu sada radi 3.200 radnika, kroz socijalni program zbrinuta su 232, a nakon završene stručne obuke, početkom ove godine posao je dobilo više od 40 majstora, kao i šest inženjera i šest osoba sa invaliditetom.

Na svečanoj akademiji, obraćajući se prisutnima, generalni direktor Prve petoletke Zoran Veselinović naglasio je da je u poslednjih par godina povećana proizvodnja i izvoz, a rad svih Petoletkinih fabrike unapređen je u svakom segmentu poslovanja.

– Velikim zalaganjem radnika i rukovodstva, kao i uz pomoć resornih ministarstava, u protekloj godini uspeli smo da postignemo planirano – ostvarili smo 35 miliona evra realizacije, što predstavlja povećanje od oko 25 odsto u odnosu na 2010. kaže Veselinović i dodaje da je vraćeno poverenje strateških partnera u Petoletku i da izvoz učestvuje sa gotovo dve trećine u ukupnoj realizaciji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari