Na šta obratiti pažnju prilikom kupovine sijalica: EPS preporučuje na koje načine može da se uštedi struja 1Foto: Shutterstock / lovelyday12

Da li ste znali da energetski efikasnom upotrebom svetla možemo da ostvarimo značajne uštede u potrošnji električne energije i time smanjimo račun za struju?

Šest običnih sijalica od 25 W daju zajedno istu količinu svetlosti kao jedna sijalica od 100 W. Ne samo to, već takav „buket“ sijalica troši čak 50% više energije. Zato koristite jednu sijalicu veće snage umesto više sijalica manje snage.

Najjednostavniji način da budete energetski efikasni je da maksimalno iskoristite dnevno svetlo. Redovno čistite prozore, izbegavajte postavljanje prevelikog broja biljaka ispred prozora kao i tamne zavese, a u radnim prostorijama postavite stolove tako da budu maksimalno osvetljeni suncem.

Štedljive sijalice za istu količinu osvetljenja troše pet do šest puta manje električne energije i imaju i do 10 puta duži radni vek u odnosu na obične. Izraženo u brojkama, obične sijalice traju prosečno do 1.000 sati, a štedljive više od 10.000.

Takođe, kod običnih sijalica u svetlost se pretvara samo pet odsto uložene energije, dok se ostatak pretvara u toplotu. Zbog toga treba ugasiti svetlo u prostorijama u kojima se retko boravi.

Ako ste u mogućnosti da zamenite štedljive sijalice najnovijim led sijalicama, uštedećete i do 90 odsto električne energije za osvetljenje. Postoje u raznim oblicima, veličinama i bojama, a kod njih kao i kod ostalih aparata u domaćinstvu postoje energetski razredi od A do D. Birajte štedljive sijalice razreda A ako je moguće, jer one štede i do 40 odsto električne energije više od razreda D. Upravo zbog toga je LED osvetljenje ekološki i energetski efikasno.

​Izbor snage sijalice zavisi od toga gde treba da se postavi. Radi lakše orijentacije, u tabeli je prikazan okvirni odnos snaga klasičnih sijalica sa užarenim vlaknom i „štedljivih sijalica“.​

Klasična sijalicaŠtedljiva sijalicaLED sijalica
40 W8 – 12 W4 – 5 W
60 W13 – 18 W6 – 8 W
75 W18 – 22 W9 – 13 W
100 W23  – 30 W16 – 20 W
150 W30 – 55 W25 – 28 W

 

Boja svetla se stručno naziva temperatura svetla. Generalno, postoje dve boje svetla koje proizvode „štedljive sijalice“ – belo i žuto svetlo, odnosno topla/meka bela svetlost i dnevna bela svetlost. Preporuka je da se za prostorije u kojima se boravi koristi meka/topla bela svetlost.

Na primer, neko koristi belo svetlo za čitanje, pošto stvara bolji kontrast crnih slova na belom papiru. Inače, boja svetla se izražava u Kelvinima (K). Što je manji broj, to je svetlo „toplije“. Ambalaža bi trebalo da sadrži i ovaj podatak.​

Iako oblik sijalice možda zvuči trivijalno, mora se voditi računa za koje sijalično mesto se kupuje „štedljiva sijalica“, jer ih ima različitih oblika, od štapnih do spiralnih. Razlikuju se uglavnom u dužini. Na primer, sijalična mesta koja su zatvorena kuglama (npr. u ostavama) zahtevaju kraće sijalice, pa je tu najbolje uzeti „štedljivu sijalicu“ spiralnog oblika.

Izvor: EPS

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari