Izgradnja deponije "Kalenić" kod Uba kreće u maju 1Foto: Miroslav Jeremić

Radovi na izgradnji Regionalne sanitarne deponije komunalnog otpada „Kalenić“, u istoimenom selu kod Uba, počeće u maju, a rok za završetak je dve godine od dana uvođenja izvođača radova u posao, najavio je Zoran Petrović, direktor Regionalnog centra za upravljanje otpadom „Eko-Tamnava”, piše portal Kolubarske.rs.

Prema njegovim rečima, između 15. i 20. januara trebalo bi da budu raspisani međunarodni tenderi za izvođenje radova, izgradnju i opremanje deponije koju će pored opština i gradova Kolubarskog upravnog okruga, koristiti i opštine Mačvanskog upravnog okruga i grada Beograda.

Paralelno sa radovima na izgardnji radiće se i sanacija postojećih lokalnih deponija i opremanje komunalnih preduzeća potrebnim transportnim vozilima i posudama, kao i izgradnja reciklažnih dvorišta i transfer stanica

Petrović je na sednici Skupštine grada, održanoj krajem prošle godine na kojoj je usvojen Program poslovanja REC „Eko-Tamnava” za 2023. godinu, rekao da će u ovoj godini prihodi centra iznositi nešto preko tri milijarde dinara, manji deo 32,4 miliona su subvencije opština i gradova, budućih korisnicka, dok će 2,99 milijardi dinara biti obezbeđeno iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj.

Izgradnja deponije "Kalenić" kod Uba kreće u maju 2
Zoran Petrović Foto: Dragan Bjelajac Džagi

U programu poslovanja „Eko-Tamnave” navedeno je da je od ukupno skoro tri milijarde dinara, koliko je planirano u 2023. godini, najveći deo – 1,43 milijarde, predviđen za izgradnju regionalne sanitarne deponije i njeno opremanje, 770 miliona će biti potrebno za izgradnju postrojenja za separaciju otpada sa kompostanom i nadstrešnicama za skladištenje sekundarnih sirovina, baliranog materijala i opasnog otpada, a 450,4 miliona za izvođenje pripremnih zemljanih radova na telu deponije, prenose Kolubarske.

Za izgradnju pristupne saobraćajnice sa infrastrukturom i dalekovoda planirano je 107,3 miliona, za postrojenje za tretman procednih i otpadnih voda 56,6 miliona i za nabavku četiri kamiona za transport otpada od transfer stanica do regionalnog centra 90,6 miliona dinara.

Planirano je da izrada projekta za izvođenje i vršenje stručnog nadzora na radovima koštaju 85,2 miliona, dok će iz subvencija opština i gradova biti izdvojeno 5,1 milion dinara za izradu tenderske dokumentacije i ostale troškove vezane za projekat.

Realizacija ovog projekta od značaja za Republiku Srbiju počela je pre 13 godina, a kao osnivači uključeno je 11 gradova i opština: Valjevo, Obrenovac, Lazarevac, Ub, Barajevo, Vladimirci, Lajkovac, Mionica, Koceljeva, Osečina i Ljig, na čijoj teritoriji živi više od 360.000 stanovnika.

Pre četiti godine još četiri lokalne samouprave: Loznica, Ljubovija, Mali Zvornik i Krupanj, pokrenule su inicijativu da se pridruže Kolubarskom regionu za upravljanje otpadom, pišu Nezavisne internet novine Kolubarskog okruga.

Više vesti iz ovog grada čiatjte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari