Počinje gradnja deponije Kalenić kod Valjeva: Ne zna se kada će i proraditi 1Miroslav Jeremić

Sredinom sledeće godine počeće prvi radovi na izgradnji Regionalne deponije komunalnog otpada Kalenić, a paralelno sa tim radiće se i sanacija postojećih lokalnih deponija i opremanje komunalnih preduzeća potrebnim transportnim vozilima i posudama, kao i izgradnja reciklažnih dvorišta i transfer stanica, piše portal Kolubarske.rs.

Ovo je izjavio je Zoran Petrović, direktor Regionalnog centra za upravljanje otpadom „Eko-Tamnava” Ub, na sednici Skupštine grada u ponedeljak, na kojoj je usvojen izveštaj o realizaciji programa poslovanja „Eko-Tamnave” za 2021. godinu.

Petrović je još rekao da su sredstva za izgradnju Regionalne deponije Kalenić i za sanaciju lokalnih deponija obezbeđena iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj.

– U proceduri je izrada 24 tendera i očekuje se da će deo njih biti objavljen do kraja ove godine, a treba reći da međunarodni tenderi traju 40 dana. Tačno je da se malo odužilo, ali ne našom i krivicom države i loklnih samouprava, nego isključivo zbog procedura Evropske banke za obnovu i razvoj koja traži do najsitnijih detalja, kazao je Petrović.

Odbornici Skupštine grada su direktoru Zoranu Petroviću postavili, „jednostavno pitanje”, na koje on nije odgovorio: „Kada će početi sa radom Regionalna deponija u Kaleniću i kada će početi da prima komunalni otpad?”

Odbornik SPS dr Dušan Mirković je rekao da dve godine kao odbornik, potom dve godine kao član Gradskog veća i ponovo skoro dve godine kao odbornik sluša izveštaje o „Eko- Tamnavi”, ali nikako da čuje odgovor na pitanje kada će „ta Eko-Tamnava već jednom da zaživi i da počne da radi”.

Odbornik Lokalnog fronta Va Željko Trifunović je rekao da je direktoru Petroviću isto pitanje postavio pre godinu dana te da je dobio uveravanja da će Eko-Tamnava 2023. godine početi da prima otpad.

– Interesuje me da li ostajete pri Vašoj izjavi od prošle godine, ako ne, molim da kažete kada će Regionalna deponija Kalenić konačno moći da prima otpad iz Valjeva, odnosno kada će biti zatvorena deponija u Valjevu, koja je privremena više od tri decenije, pitao je Trifunović.

Šef odborničke grupe SPS-JS Đorđe Pavlović je podsetio da se o „Eko-Tamnavi” i deponiji u Kaleniću priča već skoro deset godina i da poreski obveznici Valjeva rad tog preduzeća plaćaju pet miliona dinara.

– Možda to za vas nije neki novac, ali za one koji privređuju i plaćaju porez to nije malo, to nas košta, a nema nikakvih rezultata niti imamo korist od tog preduzeća. Građane Valjeva ne zanimaju projekti i preporojektovanje o kome ste pričali. Kada ćemo početi da odlažemo smeće to nas interesuje posebno što Valjevo nema deponiju nego najobičnije, opasno po zdravlje i životnu sredinu, smetlište. Recite godinu kada će biti završena deponija, pa makar to bila i 2030. godina, rekao je Pavlović, a prenose Kolubarske.

Počinje gradnja deponije Kalenić kod Valjeva: Ne zna se kada će i proraditi 2
Zoran Petrović Foto: Kolubarske.rs

– Moramo ispoštovati procedure Evropske banke za obnovu i razvoj i to zahteva vreme. Država nije htela da finansira sanaciju lokalnih deponija, mi smo u par navrata slali dopise i na kraju je i to prihvaćeno. Očekuje se raspisivanje tendera, nije mala stvar uraditi 24 međunarodna tendera, za to su potrebne procedure i vreme, treba da se prevede dokumentacija koja ima 12.000 strana, to ne može da se uradi za pet dana. Međunarodni tenderi zahtevaju prevod na engleski jezik, trebalo je i to uraditi i sve ostale druge stvari koje to prate, naveo je direktor.

Iz Kolubarskih podsećaju da je Zoran Petrović, direktor Regionalnog centra za upravljanje otpadom „Eko-Tamnava”, u avgustu 2021. godine izjavio da bi „u narednih mesec i po dana trebalo da bude pripremljena tenderska dokumentacija, do kraja godine potpisan ugovor s izvođačem, a na proleće 2022. godine, kada vremenski uslovi dozvole, počeće radovi na izgradnji Regionalne deponije komunalnog otpada Kalenić”.

Regionalna deponija komunalnog otpada Kalenić, u istoimenom selu kod Uba, ima obeležja međuregionalnog projekta, zajedničkog za Kolubarski upravni okrug i delove Mačvanskog upravnog okruga i područje grada Beograda. Realizacija ovog projekta od značaja za Republiku Srbiju počela je pre 12 godina.

Krajem decembra prošle godine u Beogradu je potisan ugovor o izgradnji Regionalne sanitarne deponije Kalenić između Evropske banke za obnovu i razvoj (EVRD), Ministarstva zaštite životne sredine i Regionalnog centra za upravljanje otpadom „Eko-Tamnava”.

– Za izgradnju regionalne sanitarne deponije za Kolubarski upravni okrug je predviđeno 31,5 miliona evra, od 75 miliona evra koliko iznosi projekat za izgradnju četiri regionalna centra u Srbiji. Raspisivanje tendera će biti krajem februara, a početak radova se očekuje na proleće iduće godine, saopšteno je iz Gradske uprave Valjevo u decembru prošle godine, pišu Nezavisne internet novine Kolubarskog okruga.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari