Izjava jednog od najkompetetnijih ljudi u hijerarhiji kompanije Gasprom da bi izgradnja Južnog toka u Srbiji mogla da počne u julu potpuno je realna. Čelnici Gasproma su poznati po tome da ne daju ishitrene i nepouzdane informacije i nisu brzopleti u davanju izjava.

 Očito je da Aleksandar Siromjatin, direktor sektora za međunarodne projekte Gasproma, ima potvrdu da je sva potrebna dokumentacija za početak radova na izgradnji Južnog toka u Srbiji okončana. Samo je „papirologija“ bila problem za početak investicije, tehničkih razloga za odlaganje nema i verujem da će radovi i početi onda kada je on to i najavio – kaže za Danas Vojislav Vuletić, generalni sekretar Udruženja za gas Srbije.

On dodaje da ratna zbivanja u Ukrajini nisu prolongirala izgradnju Južnog toka u Srbiji, već je to isključivo zbog toga što potrebna dokumentacija nije bila pripremljena.

– Rusima upravo odgovara da se sa izgradnjom Južnog toka krene što pre, kako bi imali alternativni pravac transporta svog gasa. Takođe, to odgovara i zemljama Evropske unije, kojima je ruski gas veoma potreban – ističe Vuletić.

Prema njegovim rečima, izgradnja Južnog toka kroz našu zemlju će obezbediti posao mnogim srpskim građevinskim i drugim firmama.

– Nažalost, naša preduzeća ne poseduju „tešku“ mehanizaciju potrebnu za izgradnju magistralnog gasovoda koji će prolaziti kroz Srbiju, tako da će taj deo posla morati da obavljaju kompanije iz inostranstva koje su za to osposobljene. Naša preduzeća će moći da budu angažovana na podizvođačkim poslovima. Međutim, srpske firme imaju potrebnu mehanizaciju za izgradnju gasovoda na deonicama – krakovima ka Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, što im omogućava unosniju zaradu nego u slučajevima kada su samo podizvođači – naglašava Vuletić.

Aleksandar Siromjatin je ovih dana najavio će najranije za tri sedmice biti potpisan ugovor sa izvođačima radova, a da se u naredne dve sedmice očekuje potpisivanje ugovora o zajmu koji će Gasprom odobriti Srbijagasu za izgradnju deonice Južnog toka kroz Srbiju.

– Razgovori o odobrenju kredita Gasproma Srbijagasu su aktivirani i kamata će biti niža od tržišne. Malo je kompanija koje bi dale zajam po kamati od četiri odsto – zaključio je Siromjatin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari