Saveza samostalnih sindikata u Kragujevcu zatražio je izmenu akcionog programa za preduzeća u restrukturiranju, jer bi njegovom doslednom primenom, samo u Kragujevcu, prema sindikalnoj računici, bilo ugašeno više od 3.500 radnih mesta. Time bi dodatno bila uvećana armija nezaposlenih dok bi radnici koji bi ostali bez posla i njihove porodice, u najvećem broju slučajeva, dospeli u još nezavidniju materijalno-socijalnu situaciju.

Istovremeno, upozoravaju kragujevački sindikalci, dosledna primena tog programa za posledicu bi imala i, na prvi pogled, manje vidljive, ali ništa manje teške posledice od gašenja radnih mesta. Najavljenim gašenjem mnogih preduzeća u restrukturiranju, kakve su pojedine „Zastavine“ i fabrike nekadašnji kragujevačke Industrije „Filip Kljajić“, nestaće i njihove tehnologije i proizvodne celine koje imaju perspektivu, tvrde sindikati.

– Predlažemo da se iz ovih preduzeća izdvoje imovina i ljudski resursi, odnosno proizvodne celine koje imaju tržišnu perspektivu i da se sa tim kapitalom formiraju nova preduzeća, bez opterećenja. Da je to moguće svedoče ugovori Vlade o formiranju zajedničkih kompanija sa pojedinim inostranim investitorima. Na taj način bile bi sačuvane tehnologije, kao najvredniji resurs svakog preduzeća, navodi se u jučerašnjem obraćanju kragujevačkih sindikalaca nadležnima u Vladi i javnosti. Dodaje se da, ukoliko Vlada odluči da akcioni program realizuje uništavanjem preduzeća, sindikalci to neće mirno posmatrati.

Bivši Zastavini radnici najavljuju proteste

Kragujevac – Bivši radnici Zastavine Fabrike automobila najavili su, nakon jučerašnjeg sastanka sa gradonačelnikom Kragujevca Veroljubom Stevanovićem, skorašnje proteste, ukoliko sa nadležnima u Vladi Srbije narednih dana ne započnu pregovore o rešavanju njihovog statusa. Oni su poručili da će se ispred Skupštine grada okupiti u četvrtak, 26. septembra, nakon čega će, ako u međuvremenu, od nadležnih ne stigne nikakav odgovor, radikalizovati protest.

Radi se, podsetimo, o 650 nekadašnjih radnika Fabrike automobila i Grupe „Zastava vozila“ koji su po dolasku Fijata proglašeni za tehnološki višak i upućeni na evidenciju Nacionalne službe zapošljavanja, gde su su do jula ove godine primali odgovaraće prinadležnosti, posle čega su ostali bez ikakvih prihoda. Vlada Srbije je početkom 2010, sa Zastavinim sindikatima potpisala protokol kojim se obavezala da će ti radnici, nakon dvogodišnjih prekvalifikacija i dokvalifikacija na evidenciji NSZ, imati prednost prilikom zapošljavanja u Fijatovim kooperantskim firmama. Predstavnici Udruženja bivših Zastavinih radnika juče su kazali da oni redovno konkurišu za posao kod kooperanata Fijata, ali da niko od njih nikada nije pozvan ni na razgovor, pošto većina prekobrojnih ima između 46 i 55 godina života.

Udruženje bivših radnika svojevremeno je pokrenulo inicijativu da se u Kragujevcu formira centar za reciklažu automobila, kamiona i autobusa, u kojem bi radili upravo prekobrojne „automobildžije“. Gradonačelnik Stevanović juče je kazao da je grad spreman da obezbedi lokaciju za formiranje tog centra, ali da definitivnu odluku donosi Vlada. Z. R.

Ombudsman: Država saučesnik u kršenju prava radnika

Beograd – Zaštitnik građana Saša Janković ocenio je da država saučestvuje u kršenju prava radnika Industrije mašina i traktora i Industrije motora Rakovica i hiljada drugih radnika kojima poslodavci godinama ne uplaćuju doprinose za zdravstveno i penzijsko osiguranje. „Pojedini poslodavci godinama krše zakon, dok državni organi koji treba da osiguraju njegovo poštovanje čekaju političko rešenje i volju da ga sprovode“, rekao je Janković nakon nedavnog sastanka sa sindikalnim predstavnicima ta dva preduzeća.

Janković je ocenio da zbog toga ispaštaju radnici i njihove porodice, a kada im ta prekršena prava budu priznata pred međunarodnim pravnim instancama, štetu će plaćati svi poreski obveznici.

Predstavnici sindikata ta dva preduzeća preneli su Jankoviću da 1.700 zaposlenih ne može da overi zdravstvene knjižice za sebe i članove porodica i ostvari pravo na zdravstveno osiguranje, jer se nalaze u resktrukturiranju, od kojih jednim upravlja država, ali i pored toga se ne uplaćuju redovno doprinosi za obavezno socijalno osiguranje zaposlenih. Sindikalci su zaštitniku saopštili da im je Republički fond za zdravstveno osiguranje za 1.700 radnika stavio na raspolaganje nekoliko zdravstvenih knjižica, da ih poveravaju na privremeno korišćenje radnicima za koje ocene da su u tom momentu zdravstveno najugroženiji. Beta

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari