Izolovana i nestabilna Srbija nije više prvi izbor ozbiljnih investitora

Tragom oficijelne najave da će Foklsvagen fabriku na Balkanu da gradi u Turskoj

Ostavite komentar


  1. U samom tekstu je indirektno dato objasnjenje. Umesto da kao najrazvijeniji deo bivsih socijalistickih zemalja „ugostimo“ najznacajnije evropske kompanije, mi smo se pod vlascu istih ovih koji su i sada na vlasti, pozabavili resavanjem nacionalnog pitanja i prosli kao bos po trnju. Sada smo ponovo zaglavili na politickom planu (pregovori sa Pristinom), pa ce se prorediti dolazak ino investitora. Mozemo nuditi kakve god hocemo subvencije, kompanijama je najvaznije da li mogu dobiti drzavno osiguranje u svojoj zemlji, u Nemackoj je to HERMES. Bez toga, to je kao ulaganje u rizicnu banku, Visoku kamatu ces mozda i dobijati neko vreme, ali problem je sto ces tesko izvuci glavnicu!.

    1. Kako je onda Srbija u prvoj polovini godine imala najvise stranih investicija na Balkanu, kad je tako izolovana ?

    2. PRedugo Cekanje na granici
      Prsktično nepostojeća železnica
      Trzsvice oko kosova pominhanje premijerke da su sve opcije otvorene (rat?)

      Pravo je čudo da posle 2012 I Fiat još uvek nije stavio katanac

  2. Када неко хоће да пише критички о власти, ред би био да се држи бар основне логике и чињеница. Написати да је Србија изолована је неистина. Ево га и Макрон да демантује вашег ултраидеолошки настројеног новинара. Затим, написати да Фолксваген није дошао у Србију и због нејасног спољнополитичког усмерења Србије али је зато отишао у Турску која управо ових дана прима испоруке руског наоружања је бесмислица првог реда. Наравно, поставља се питање и да ли уредник гледа текстове када му овакви промашају пролазе.

  3. Srbija nije izbor jer je „izolovana“ i nestabilna“ ali ocigledno da izbor nisu ni NATO I EU clanice Rumunije i Bugarska koje nisu izolovane a ni nestabilne, izbor nije bila ni nova miljenica Severna Makedonija koja odradjuje sve sta jos kazu… Kako sad to? Zar ne bi Folksvagen trebao da otvori po fabriku i u Rumuniji i u Bugarskoj i u Severnoj Makedoniji i plus u „drzavi kosova“ i Albaniji? Zasto nije kada su svi nabrojani sve suprotno od „izolovane i nestabilne“ Srbije?

  4. Ovo je promašena ili naduvana priča bez pokrića. Suština je u tome da u Srbiji više nema ko da radi stručne poslove od zanatlije do inženjera. Ljudi otišli i odlaze. Niko nije lud da ga ovde poslodavac, strani ili domaći, plaća 300-500 evra, kad u Zapadnoj evropi može da zaradi i 10 puta više mesečno.
    Struka više ne stanuje u Srbiji, a to je i u razgovoru za Danas jasno opisao prof.dr Jovan Filipović.sa FON-a.

  5. Када свим реченицама из Информера/Алоа/Курира дате супротно значење, добијете “економску анализу“ у Данасу.
    Волсфаген је приватна компанија и има право да отвори своју фабрику где год хоће.
    Санкције нису уведене “режиму Слободана Милошевића“ него Српском народу.
    Није реално очекивати никакав поклон од народа који су нам учинили силне злочине у последња два века.
    За немачке фирме су Србија и остале назови државе источне Европе, “извор нестабилности“.
    Турска је изабрана јер: земља од 100 милиона становника, са још јефтинијом радном снагом, још корумпиранија и неуређенија од Србије, има градове са високом концентрацијом младе мушке радне снаге, има велике (морске) луке и зато што је Катар има 17% управљачког удела.

  6. Ovo napisa Zoran Radovanović CEO WVa, koji je bio prisutan svakoj sednici gde se odlučivalo….
    Ma daj bre mali čoveče ne mlati !!!

  7. Tvrdnje pojedinih analitičara da nijedan grad u Srbiji nema kapacitete za proizuvodnju Folksvagenovih automobila – demantuje činjenice da se u Kragujevcu decenijama unazuad proizvode automobili prema, u datom trenutku, najsavremenijoj (Fijatovoj) tehnologiji,
    Sklopljeni- da, proizvedeni -NE.

  8. To je ipak Turska, stabilna a neizolovana! Usput, Srbija je imala prosle godine 5.7 milijardi dolara stranih investicija ili 70% ulaganja u ex Jugoslaviju. Doduse, u Srbiju su ulagali neozbiljni investitori kao Fiat, Henkel, Siemens, Micheline, Koka Kola, Pepsi, Filip Moris, British American Tabacco, Continental, NCR, Microsoft….

Ostavite komentar


Ekonomija

Naslovna strana

Naslovna strana za 4, 5. i 6. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Antonela Riha, novinarka

I pre nego što sam se učlanila u Klub čitalaca Danasa kupovala sam jedino Danas.