pusenje cigareteFoto: EPA-EFE/ADI WEDA

Do kraja januara poskupljuju cigarete proizvođača „Filip Moris“ iz Niša i BAT iz Vranja.

Cigarete obe kompanije biće skuplje za 10 dinara po paklici. Ovim poskupljenjem dva proizvođača pridružuju se proizvođaču JTI iz Sente koji je prvi uskladio svoje cene sa rastom akciza i čiji je cenovnik već uvećan od 9. januara za – 20 dinara po paklici.

JTI novi cenovnik primenjuje od 9. januara, „Filip Moris“ podiže cene svojih proizvoda od 18. januara, dok će BAT to učiniti od 20. januara.

Za razliku od JTI koji je svojim proizvodima početkom godine podigao cenu za 20 dinara, ova dva proizvođača to će učiniti za – 10 dinara po paklici.

Tako će meko pakovanje „bonda“ kompanije „Filip Moris“ biti 320 dinara, dok će „iv“ koštati 440 dinara. „Marlboro“ crveni u mekom pakovanju će koštati 410 dinara, 100’s će biti 420 dinara, dok će zlatni koštati 420 dinara. Nova cena „L&M First Cut“ paklice biće 330 dinara, dok će L&M Red Label (100’s) koštati 340 dinara – samo su neke od maloprodajnih cena objavljenih u Službenom glasniku.

„Parliament aqua blue“ koji će koštati 460 dinara najskuplja je paklica cigareta ovog proizvođača.

BAT Vranje novi cenovnik primenjuje od 20. januara, piše N1.

„Pall Mall“ će, po novom, koštati 340 dinara, „laki strajk“ (original) će biti 360 dinara, dok će „laki strajk“ original soft cup biti 350. „Laki strajk“ „sun kissed“ koštaće 350 dinara. Rotmans (slims plavi i srebrni) ima novu cenu od 330 dinara.

„Drina“ će od 20. januara koštati 320 dinara po paklici.

Najskuplja paklica cigareta ovog proizvođača koštaće 440 dinara – ovu cenu imaće više vrsta „danhil“ cigareta.

I ovaj cenovnik je objavljen u Službenom glasniku.

JTI iz Sente cene svojih proizvoda podigao je još 9. januara, a najskuplje paklice sa oznakom ovog proizvođača su dve vrste „sobranje“ cigareta koje sada koštaju – 600 dinara.

Najjeftinija paklica cigareta u Srbiji je – 310 dinara i tu cenu ima više vrsta proizvoda.

Kako rastu akcize

Podsetimo, na cigarete se plaćaju dve vrste akciza – proporcionalna od 33 odsto, zatim specifična koja se usklađuje dva puta godišnje sa akciznim kalendarom, prema Zakonu o akcizama. Ova specifična akciza u januaru 2023. godine porasla je sa 81,25 dinara na 82,75 dinara. Na sve se obračunava i PDV po stopi od 20 odsto.

U periodu od 1. januara do 31. decembra 2023. godine, na nesagorevajući duvan plaća se akciza po kilogramu duvanske smese, u iznosu od 80 odsto minimalne akcize na 1000 komada cigareta za kategoriju prosečne ponderisane malorodajne cene cigareta, odnosno 6.999,60 dinara. Na tečnosti za punjenje elektronskih cigareta, plaća se akciza u iznosu od osam dinara po mililitru. Takođe, već pomenuta akciza koja se na cigarete sada plaća u iznosu od 82,75 dinara po paklici, od 1. jula do 31. decembra 2023. će se naplaćivati u iznosu od 84,25 dinara po paklici.

Poslednje usklađivanje ove vrste akciza predviđeno je od 1. jula 2025. godine u iznosu od 90,25 dinara po paklici.

Dinarski iznosi akciza usklađuju se, takođe, i sa inflacijom – nove, usklađene iznose objavljuje Vlada Srbije i oni se primenjuju od dana koji je naveden tim aktom. Uslov je, kako propisuje Zakon o akcizama, da inflacija („u kalendarskoj godini koja prethodi godini u kojoj se usklađivanje vrši“), bude viša od dva odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari