Poslednjih dana sve veći broj žitelja opština na jugu Srbije u prvom redu Albanci iz Bujanovca i Preševa gorivom se snadbevaju na benzinskim pumpama u Gnjilanu jer je u proseku jeftinije i do 25 dinara u odnosu na cene u Srbiji.

– U hipermarketima u Gnjilanu i roba široke potrošnje, pre svega ona iz Hrvatske i Slovenije, jeftinija je u odnosu na Vranje i do 20 procenata pa koristimo blizinu Gnjilana da tamo kupujemo robu, ali i gorivo – kaže Jovan Stošić iz Vranja koji jednom nedeljno odlazi po gorivo u Gnjilane, gde litar bezolovnog benzina košta 0,90 centi.

Vlasnici ugostiteljskih objekata u Vranju, Bujanovcu i Preševu mesom i prehrambenim proizvodima vrlo često se snadbevaju odlazeći u nabavku preko administrativne linije kod Končulja i Dobrosina, gde ne postoji rigoroznija kontrola, a nema ni sanitarne inspekcije. Predmet kupovine su i tekstil, obuća, kozmetika često slovenačkih proizvođača, ali i bela tehnika, LCD televizori za koje kupci tvrde da su jeftiniji i do 30 procenata u odnosu na prodavnice u Vranju, Leskovcu i Nišu. Sa Kosova se dovozi i rano povrće koje se preprodaje na lokalnim pijacama, ali i keramičke pločice i sanitarni uređaji. Roba sa Kosova se legalno prodaje i u većini prodavnica u Preševu i Bujanovcu i zbog manjih nabavnih cena, kao i marži, jeftinija je nego u obližnjim gradovima na jugu Srbije.

Gnjilane je od Vranja udaljeno oko 50 kilometara i bliže je žiteljima opština juga Srbije i od Kumanova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari