Junajted erlajns razmatra alternative za kupovinu buduće verzije aviona Boing 737 1Foto: EPA-EFE/TOMS KALNINS

Izvršni direktor aviokompanije Junajted erlajnsa (United Airlines) Skot Kirbi izjavio je danas da je „razočaran“ tekućim problemima u proizvodnji Boinga koji su doveli do prizemljenja desetina mlaznih aviona.

Aviokompanija će razmotriti alternative za kupovinu buduće, veće verzije Boinga 737. Kirbi je rekao da je Boingu potrebna „prava akcija“ da bi povratio svoju prethodnu reputaciju kvaliteta.

Junajted erlajns je ranije saopštio da očekuje gubitak u prva tri meseca ove godine zbog prizemljenja 79 aviona Boing 737-9.

Američki vazduhoplovni regulator FAA prizemljio je letove svih aviona Boing 737-9 nakon što se nedavno u novom avionu Aljaske erlajnsa (Alaska Airlines) dogodila eksplozija u kojoj je ploča kabine otpala u vazduhu, ostavivši rupu na bočnoj strani trupa aviona.

Kirbi je rekao da veruje da bi Boing 737-9 uskoro mogao ponovo da leti, ali je dodao da je „razočaran što se izazovi u proizvodnji i dalje dešavaju u Boingu.

Prizemljenje aviona će verovatno dodatno zakomplikovati Boingovu nameru da dobije odobrenje za nove modele.

Kirbi, čija kompanija ima dogovor sa Boingom o nabavci aviona, je rekao da njihov model kasni najmanje pet godina i da bi njegovo predstavljanje nakon ovoga moglo ponovo biti odloženo.

„Mislim da je ovo kap koja je prelila čašu, prizemljenje Boinga 737-9 ruši dogovor među nama. Napravićemo barem plan koji ne sadrži novi model“, rekao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari