Jura u Rači sutra nastavlja proizvodnju sa manjim brojem radnika i uz jače mere zaštite od korone 1Foto: FoNet/ Nenad Đorđević

U fabrici Jura u Rači sutra će biti nastavljena proizvodnja, ali u smanjenom kapacitetu od 40 odsto i uz angažovanje manjeg broja radnika, rečeno je za agenciju Beta u sindikatu Nezavisnost.

Od 1.200 radnika biće angažovano 420 radnika i to 220 u prvoj i 200 u drugoj smeni, a ovakav način rada važiće do kraja naredne sedmice.

Prema rečima predsednika sindikata Saše Markovića, smanjenje broja angažovanih radnika u vreme vanrednog stanja deo je mera koje je Jura prihvatila posle današnjeg razgovora menadžmenta sa predstavnicima opštinskog kriznog štaba, sindikata i saveta radnika.

Marković kaže da su utvrđeni i uslovi za obavljanje organizovanog prevoza radnika do fabrike kao i na radnom mestu posle današnje posete epidemiologa Instituta za javno zdravlje fabrici u Rači.

U autobusima koji prevoze radnike biće najviše njih 20.

Maske i rukavice su obavezne za radnike od ulaska u autobus kao i na radnom mestu.

Na ulazu i izlazu iz fabrike biće postavljene dezinfekcione barijere, radnici će prilikom kretanja morati da drže propisanu distancu, o čemu će brinuti zaduženi iz kompanije.

Marković je rekao da će u proizvodnji raditi svaka druga traka, a broj radnika na traci biće prepolovljen u odnosu na dosadašnji.

Prema njegovim rečima, oni koji ne rade biće na plaćenom odsustvu, a pošto svi u proizvodnji primaju minimalac neće biti umanjenja zarada sem za iznos bonusa i toplog obroka.

Marković je rekao i da ima saznanja da jedan broj radnika ne želi da radi u vreme povećanog rizika od širenja korona virusa te su danas otvorili bolovanje.

Radnici Jure u Rači su juče i danas odbili da rade i tražili su da kompanija reši problem angažovanja u proizvodnji u vreme vanrednog stanja zbog opasnosti od širenja zaraze korona virusom.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.