Kad usporavanje stope rasta postane neizbežno 1

Sednica Svekineskog narodnog kongresa (SNK) i Izveštaj o radu vlade premijera Li Kećijanga pružili su jasnu sliku u kom će pravcu ići privreda Narodne Republike Kine u narednih pet godina. Petogodišnjim planom (od 2016. do 2020. godine) predviđeno je da druga po veličini ekonomija sveta održi godišnju stopu rasta od 6,5 odsto, što je za nijansu niže od prošlogodišnjih 6,9 odsto

Sednica Svekineskog narodnog kongresa (SNK) i Izveštaj o radu vlade premijera Li Kećijanga pružili su jasnu sliku u kom će pravcu ići privreda Narodne Republike Kine u narednih pet godina. Petogodišnjim planom (od 2016. do 2020. godine) predviđeno je da druga po veličini ekonomija sveta održi godišnju stopu rasta od 6,5 odsto, što je za nijansu niže od prošlogodišnjih 6,9 odsto. Ukoliko se ova projekcija ostvari, Kina će doprineti rastu svetskog bruto domaćeg poizvoda u proseku sa oko 0,9 odsto. U periodu od 2011. do 2015. godine, BDP te zemlje porastao je 46 odsto, ostavljajući 37 odsto za rast u narednih pet godina. Ukoliko se ostvari prosečna stopa rasta od 6,5 odsto, to bi značilo da će ukupan BDP Kine, koji je u 2015. iznosio 67,7 biliona juana, 2020. godine dostići niovo od 92,7 biliona RMB, ili 14,15 biliona dolara po sadašnjem kursu, što je dve trećine BDP-a Sjedinjenih Američkih Država, u poređenju sa 58,2 odsto u 2015.

U prethodnih pet godina registrovan je trend rasta i kad je reč o broju stanovnika, koji se uvećavao u proseku za po šest miliona godišnje. Ukoliko se taj trend nastavi Kina će 2020. brojati oko 1,4 milijarde ljudi, pri čemu će BDP po glavi stanovnika iznositi oko 10.000 dolara. Bilo bi dostignuto blagostanje nacije, ali ne i status države sa visokim primanjima. Među ostalim ključnim ciljevima novog plana jeste smanjivanje industrijskih kapaciteta, gašenje preduzeća i selektivnije davanje kredita. Ovo će sniziti stopu rasta za jedan do dva procentna poena, uz još jedan procentni poen zbog smanjenog izvoza. Usporavanje rasta sa dvocifrenog na ispod sedam odsto, ne samo da je neizbežno, već i neophodno. Jer, izuzetno visoka stopa rasta zabeležena u prethodnoj deceniji dovela je do niza strukturnih problema koji nagrizaju temelje ekonomije.

Kao izuzetno ozbiljan nametnuo se problem prezasićenosti tržišta čelikom, ugljem, cementom, ravnim staklom, aluminijumom koji se koristi u elektroindustriji. Ilustracije radi, proizvodnja sirovog čelika premašila je 800 miliona tona što je polovina svetske produkcije, što je dovelo do zagušenja tržišta i pada tražnje. Zato su najavljeni planovi za smanjenje kapaciteta proizvodnje čelika za 150 miliona tona, dok bi proizvodnja uglja trebalo da se smanji za oko 500 miliona tona uglja. Procenjuje se da će zbog toga 1,8 miliona radnika morati da potraži novi posao. Prezasićenost kapaciteta ne samo da je snizila proizvodnju, već je doprinela ozbiljnom zagađenju životne sredine u mnogim delovima zemlje. Mnoga preduzeća sa lošim poslovnim učinkom postala su „zombi“ koji stvara velike korporativne dugove i uvećava nivo nacionalne zaduženosti. Razlog za zabrinutost predstavlja i veliki broj neprodatih akcija na tržištu nekretnina procenjenog na 6,9 milijardi metara kvadratnih. Preterana izgradnja podigla je mehure tržišta nekretnina i nivoe dugova, uključujući obveznice lokalnih vlada, te zajmove preduzetnika nekretnina i kupaca stanova.

Novi petogodišnji plan ne razmatra fiskalne stimulanse velikog obima, niti ekstenzivna monetarna labavljenja. Akcenat je na aktivnoj fiskalnoj politici (fiskalni deficit od tri odsto BDP u 2016, na primer) i opreznoj monetarnoj politici, dok će prioritet biti reforma proizvodnje i struktrne promene.

Pokretači ekonomskog razvoja

0 Postojan rast potrošnje što uključuje proširenje i unapređenje potrošnje roba i prodaju nekretnina, zahvaljujući rastu prihoda za sedam do osam odsto godišnje i oko 100 miliona novih urbanih migranata. Potrošnja je u 2015. doprinela rastu BDP-a sa 4,6 odsto.

0 Snažan rast inovacija i visoko-tehnoloških industrija (svemirske i telekomunikacione tehnologije, automobili sa hibridnim motorima, alternativna energija, zaštita životne sredine, železnice velikih brzina, nuklearni reaktori i turbine…). Ove industrije ostvaruju godišnje stope rasta od osam do 10 odsto.

0 Unapređenje tradicionalnih industrija, koje još uvek čine 88,2 odsto ukupne industrijske proizvodnje.

0 Brz napredak „internet plus“ i 5G telekomunikacionih tehnologija, koje pokrivaju trgovinu putem interneta, e-logistika (kompjuterske tehnologije u logistici) i privlačenje potrošača sa onlajn kanala u prodavnice. Očekuje se da će 2020. kupovina putem interneta dostići 1,1 bilion dolara.

0 Razvoj i unapređenje sektora usluga. Zdravstvenoj zaštiti će biti poklonjena posebna pažnja. Privatne i inostrane kompanije će moći da pružaju zdravstvene usluge zbog čega će se bolnice brzo razvijati i pružati bolju javnu zaštitu. Procenjuje se da će medicinska industrija do 2020. dostići proizvodnju od 10 biliona juana, što je za 247 odsto više nego 2015.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari