Kako je AIK banka preuzela Sberbanku Beograd 1Foto: Aleksandar Veljković

AIK banka je juče postala 100 odstotni vlasnik filijale Sberbanke u Srbiji, nakon što je Narodna banka ekspresno sprovela restrukturiranje ruske banke, a zatim je prodala AIK banci. Sberbanka je odmah preimenovana u Naša AIK banka.

U međuvremenu sve filijale Sberbanke u Evropi su stavljene u stanje moratorijuma usled navale štediša da podignu depozite, a istovremene nemogućnosti centrale u Rusiji da pritekne u pomoć zbog sankcija EU i zabrane Narodne banke Rusije. Ove banke su zatim ili likvidirane ili su predate u vlasništvo drugim bankama na tim tržištima.

Kako je došlo do ove transakcije u Srbiji pitali smo NBS i evo odgovora:

“Agroindustrijsko komercijalna banka AIK banka a.d. Beograd zaključila je s Narodnom bankom Srbije ugovor o sticanju akcija Sberbank Srbija a.d. Beograd. Na osnovu potpisanog ugovora juče je realizovana transakcija čime je AIK banka a.d. Beograd postala 100 odsto vlasnik Sberbank Srbija a.d. Beograd.

Prethodno je Narodna banka Srbije kao najpogodniju meru za nastavak stabilnog poslovanja banke donela rešenje o pokretanju postupka restrukturiranja Sberbank Srbija a.d. Beograd i utvrdila primenu instrumenta – prodaja akcija Banke, čime je u skladu sa svim propisima i najboljom međunarodnom praksom omogućena neposredna prodaja akcija banke od strane Narodne banke Srbije.

Na navedeni način Narodna banka Srbije je odlučno i bez oklevanja, prva od svih regulatora, reagovala i preduzela sve potrebne aktivnosti kako bi zaštitila stabilnost banke, očuvala poverenje u bankarski sektor i stabilnost finansijskog sistema Republike Srbije koja je mogla biti ugrožena okolnostima u vezi sa poslovanjem dosadašnjeg akcionara banke”, navodi se u pisanom odgovoru NBS.

Oni ističu da je ostvarena kupoprodajna cena poslovna tajna.

AIK banka inače je imala od novembra prošle godine dogovor da preuzme poslovanje Sberbanke u Sloveniji, Hrvatskoj, BiH, Mađarskoj i Srbiji u poslu vrednom pola milijarde evra, ali je rat između Ukrajine i Rusije i sankcije EU sprečio realizaciju ovog dogovora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari