Kako je nestala Sberbank Europe 1Foto: EPA/YURI KOCHETKOV

Ruska Sberbanka objavila je da napušta Evropu usled sankcija Rusiji i naredbe Evropske centralne banke, a nakon što je u nedelju uveden dvodnevni moratorijum na poslovanje filijala ove banke u evropskim zemljama.

Ovo je uvedeno zbog velikog odliva depozita Sberbanke u veoma kratkom roku, navodi se u saopštenju ove banke, ali i da ima dovoljno sredstava da isplati sve klijente.

Banke u Nemačkoj, Austriji (gde je centrala evropskog ogranka Sberbanke), Mađarskoj, Sloveniji i Hrvatskoj je trebalo da se otvore danas, a centralne banke u ovim zemljama brzo su reagovale i rasprodale ih. U EU depoziti klijenata su osigurani do iznosa od 100.000 evra za koje garantuje država, a u Srbiji su depoziti osigurani do 50.000 evra.

U Češkoj je centralna banka u ponedeljak oduzela licencu Sberbanci, a Centralna banka Mađarske je danas oduzela licencu banci ubog „ozbiljne situacije sa likvidnošću i kapitalom“. U Sloveniji Sberbanku je preuzela tamošnja najveća NLB banka, koja je vlasnik Komercijalne banke u Srbiji. U Hrvatskoj je banku preuzela Hrvatska poštanska štedionica, u Federaciji BiH Sberbanku je preuzela ASA banka. U Republici Srpskoj kontrolu nad bankom je preuzela Agenacija za banke RS. U Srbiji je Sberbanku preuzela AIK banka i preimenovala u Naša AIK banka.

Inače, u novembru prošle godine AIK banka Miodraga Kostića postigla je dogovor sa Sberbankom da preuzme banke u Sloveniji, Hrvatskoj, BiH, Mađarskoj i Srbiji u poslu vrednom oko 500 miliona evra. Međutim, rat u Ukrajini i sankcije Rusiji upropastile su ovaj posao i AIK banka je završila samo sa vlasništvom nad srpskim ogrankom Sberbanke.

Ukupna aktiva Sberbank Europe koja je poslovala u Austriji, Nemačkoj, BiH, Hrvatskoj, Češkoj, Mađarskoj, Srbiji i Sloveniji iznosila je 13 milijardi evra i opsluživala je 773.000 klijenata. Ukupna aktiva cele Sberbanke koja je njaveća banka u Rusiji na kraju 2020. iznosila je oko 500 milijardi dolara, a njen vlasnik sa 50 odsto plus jednom akcijom je država.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari