Svaki organski proizvod na vidljivom mestu mora da nosi nacionalni znak kao i broj sertifikata. Ovo se odnosi kako na domaće, tako i na uvozne proizvode koji svi prolaze kontrolu sertifikacione kuće u Srbiji. Tek uz ova dva znaka, potrošači mogu da budu sigurni da su kupili organski proizvedenu hranu – kaže za Danas Ivana Simić, generalna sekretarka nacionalne asocijacije za organsku proizvodnju Serbia organika.


Ukoliko neki proizvođač prodaje recimo organski proizvedenu šargarepu i uz nju sok, mora da ima sertifikat i za preradu. Potrošači, dodaje naša sagovornica, na svakom prodajnom mestu imaju pravo da zatraže na uvid sertifikat, da provere da li je važeći i vide da li je u njemu naznačen proizvod koji žele da kupe, a svaku uočenu nepravilnost mogu da prijave asocijaciji Serbia organika, koja će preduzeti sve dalje neophodne korake.

Neki sveži biljni poljoprivredni proizvodi, navodi Ivana Simić, označeni su kao proizvodi iz perioda konverzije. Reč je o proizvodima dobijenim u takozvanom prelaznom periodu koji traje dve do tri godine. Oni još ne mogu da budu označeni nacionalnim znakom, ali se već dobijaju uz poštovanje svih pravila iz te oblasti.

Organski proizvodi su u naše trgovine u većoj meri počeli da ulaze pre oko godinu i po dana. Imaju ih gotovo svi veliki trgovinski lanci i neke prodavnice zdrave hrane. Uglavnom je reč o prerađenim proizvodima, ali je sada ponegde počelo da se pojavljuje i sveže voće. Proizvođači organske hrane svakog vikenda dolaze na pijacu u novobeogradski blok 44, tokom sezone su i na novosadskoj. Ovi proizvodi se mogu kupiti i na samim farmama ili poručiti od nekih proizvođača.

– Iako skuplja od konvencionalne, organski proizvedena hrana ima svoje kupce. U ovom trenutku naše organske namirnice su skuplje od uvoznih jer domaća proizvodnja nije intenzivna, skupa je i ulaganja naših proizvođača su veća – kaže Simićeva.

Postoji razlika u ceni, ali je mnogo važnija razlika u kvalitetu, navodi za naš list Janoš Farago, vlasnik Biosalaša Farago, koji se organskom proizvodnjom bavi već deset godina. Krenuo je sa ratarskim kulturama, a danas sa njegovog salaša na rafove prodavnica stižu organski čajevi i začinsko bilje. Ovi čajevi se, dodaje, razlikuju već i na prvi pogled – u njima je ceo list biljke.

Sa jedine u zemlji organske farme krava u Čurugu, Imlekovo organsko mleko krenulo je put tržišta u februaru prošle godine. Dnevno se isporučuje 16.500 litara, odnosno mesečno 495 tona, što je, kako za Danas navode u kompaniji Imlek, dovoljno za postojeći portfolio.

Imlek se nije zadržao samo na proizvodnji svežeg i dugotrajnog organskog mleka, već su na rafove prodavnica, jedan za drugim, stigli i Imlekov organski jogurt, beli sir, pavlaka, kiselo mleko i namazni sir.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari