Kako pripremiti svoj automobil za zimu: Šta sve može da zakaže i kako najlakše preduprediti kvarove 1Foto: BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ

Kako se bliži zimski period, preporučljivo je pripremiti automobil za uslove vožnje po niskim temperaturama. Iako brojne ove stvari nisu deo obavezne zimske opreme u vozilu, one vozačima i te kako mogu olakšati razne neželjene situacije.

Mnogi sitni kvarovi na automobilima ili dotrajali delovi, koji se često zapostavljaju i guraju u drugi plan, isplivaju na površinu kada dođe hladno vreme.

Pri prelasku iz letnje u zimsku sezonu, za vozače je jako bitno da svoje vozilo pripreme za takve uslove.

Prema propisima u našoj zemlji, u periodu od 1. novembra do 1. aprila vozila moraju da budu opremljena zimskom opremom.

Obavezna zimska oprema za putnička vozila u Srbiji su pre svega zimske gume, odnosno pneumatici za zimsku upotrebu (npr. M+S, Snow Winter i drugi) na sva četiri točka.

Takođe, ono što mnogi vozači zanemaruju, a spada u obaveznu zimsku opremu, jesu i lanci.

U zimskom periodu, obavezno je da u automobilu posedujete lance ili druge uređaje za povećanje trakcije na najmanje dva pogonska točka.

Ipak, kada su u pitanju lanci za sneg, odnosno drugi uređaji za povećanje trakcije, oni nisu obavezni u naselju. Oni mogu da se postave na točkove na delu puta koji nije označen znakom „lanci za sneg“ samo kad je put prekriven snegom.

„U slučaju da na kolovozu ima snega, leda ili poledice, na vozilu moraju biti sva četiri zimka pneumatika, najmanje četiri milimetra dubine šara na gazećem sloju. Kada ovih pojava nema i vremenski uslovi su takvi da je kolovoz suv, saobraćajni policajac neće naplatiti kaznu, ali ako pored toga ustanovi da u prtljažniku nema lanaca za sneg, i nalazite se van gradskog područja, moraćete da platite kaznu za neposedovanje zimske opreme. U gradu vas za neposedovanje lanaca neće sankcionisati, ipak, radi vaše bezbednosti, budite spremni da ih stavite bilo gde ako na kolovozu ima snega. Lance nemojte stavljati ako snega nema“, objašnjavaju za Danas iz AMSS.

Savetuje se i redovno kontrolisanje pritiska u gumama.

Ukoliko na vozilu nemate zimske gume, a na putu ima snega, leda ili poledice može vam biti naplaćena kazna.

Kazne za pravna lica kreću se od 100.000 do 800.000 dinara, za preduzetnike od 50.000 do 200.000, a za fizička lica od 6.000 do 20.000 dinara, navode u Auto-moto savezu Srbije.

Među najčešćim problemima koji se javljaju sa pojavom hladnih dana, iz AMSS navode, dotrajali akumulator, iskrzane brisače, loše svećice, neispravan grejač zadnjeg stakla, zapušeni filteri i slično.

Oni savetuju vozačima da ne čekaju da padne prvi sneg kako bi pripremili svoje vozilo za zimu.

Jedna od dodatnih stvari na koje obavezno treba obratiti pažnju kada dođe hladno vreme jeste provera efikasnosti antifriza u vozilu. On se uglavnom menja svake dve godine, ali, kako savetuju iz AMSS, treba proveriti tačku mržnjenja pred zimski period.

Takođe, ono što treba proveriti jeste tečnost za vetrobransko staklo.

U sistem treba sipati ono sredstvo koje je prilagođeno za korišćenje u zimskom periodu. Obično su to sredstva koja imaju tačku mržnjenja do -20°C.

Obavezan deo pripreme za hladno vreme, jeste da se gumene obloge vrata i gepeka premažu sredstvom za zaštitu kedera koje će omogućiti da se pri niskim temperaturama vrata ne „zalepe“.

Još jedan deo koji nam je na vozilu jako bitan, posebno pri nepovoljnim spoljnim uslovima, jesu brisači.

Iz AMSS savetuju da se proveri u kakvom su stanju metlice brisača i, ukoliko je potrebno, da se zamene novim.

Zima je nezgodna jer se neretko, zbog niskih temperatura, dešava da brave zalede i da vrata od automobila ne mogu da se otvore.

Ovo može da se reši sipanjem tečnosti za zaštitu brava od smrzavanja kroz ključaonicu u unutrašnjost brave.

Vozači bi trebalo, mada ne samo u zimskom periodu, da provere i ispravnost i podešenost farova i funkcionalnost ostalih svetlosnih pokazivača. Po potrebi da zamene neispravne sijalice i pravilno podese oborena svetla.

Jedna od najvažnijih stavki ovog spiska, sigurno je i provera akumulatora. U slučaju da motor teško startuje, treba proveriti stanje akumulatora, očistiti kontakte, doliti destilovanu vodu i po potrebi ga napunite.

Ako je akumulator u lošem stanju, iz AMSS savetuju da je bolje da se on zameni pre prvih mrazeva, nego da se dogodi da ne startuje u nezgodnom trenutku.

Takođe, potrebno je proveriti i stanje ostalih delova sistema za paljenje, kao što su svećice, kablovi i razvodnik paljenja.

Za vozila koja koriste dizel gorivo, preporučuje se upotreba aditiva protiv smrzavanja.

Aditivi, pored zaštite od smrzavanja, omogućavaju lakši start vozila, odstranjivanje vode iz goriva, bolje podmazivanje i čišćenje sistema goriva i još mnogo prednosti, a mogu se koristiti i u benzinskim motorima.

Loša ventilacija ili problem sa grejanjem vozilu često dovode do zamagljivanja stakala. Važno je proveriti stanje sistema za grejanje i ventilaciju, zameniti filter kabine, čija je zapušenost najčešći uzrok loše ventilacije. Takođe, bitno je i očistiti lišće i prljavštinu sa usisnika za vazduh kabine i proveriti nivo tečnosti u sistemu za hlađenje.

Auto-kozmetika za lakšu vožnju u zimskom periodu:

– Metlice za čišćenje snega
– Sredstvo protiv zaleđivanja stakla
– Sredstvo za odleđivanje stakla
– Strugač leda
– Lopatica za sneg
– Sredstvo protiv zamagljivanja stakla
– Krpa protiv zamagljivanja stakla
– Sajla za vuču
– Baterijska lampa
– Aditivi

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari