Pažljivo sa karticama: Kako uštedeti novac na letovanju u inostranstvu? 1Foto: EPA-EFE DAN PELED

Sezona letovanja se zahuktava, sa graničnih prelaza sa Makedonijom stižu vesti o gužvama, a inflacija je ove godine značajno poskupela sve, od aranžmana, preko hrane do goriva.

U nastavku dajemo nekoliko saveta kako se može uštedeti barem kod plaćanja u inostranstvu i koje platne kartice koristiti za šta.

Već godinama pred polazak na more postavlja se dilema, da li kupovati evre i nositi gotovinu ili plaćati platnim karticama.

Rizik od krađe ili gubitka novčanika, čini keš iako možda jednostavnijom, mnogo rizičnijom opcijom.

S druge strane, kod plaćanja karticama pridržavanjem nekoliko jednostavnih pravila može se uštedeti.

Kao prvo, ukoliko podižemo gotovinu u inostranstvu skoro uvek je skuplje to raditi na šalteru neke banke nego na bankomatu.

Drugo, uvek je jeftinije podizati novac sa bankomata koristeći debitnu, a ne kreditnu karticu.

Recimo, podizanje keša na šalteru banke košta od dva do preko tri odsto, u zavisnosti od banke, a minimalna provizija je dva do tri evra.

Podizanje novca sa debitnom karticom na bankomatu košta od jedan odsto do dva odsto plus neke banke naplaćuju i fiksni deo provizije oko dva, tri evra.

Kod podizanja novca kreditnim karticama provizije idu i preko četiri odsto, a takođe je veća i fiksna provizija.

Samo postojanje fiksne provizije upućuje da se podizanje novca dobro isplanira. Ukoliko recimo podignemo 10 evra, platimo jedan odsto, jedan cent, ali i tri evra fiksne provizije. Ukupno provizija izađe 30 odsto. Zato, je bolje podizati novac ređe, ali veće iznose.

Plaćanje karticama u inostranstvu na POS terminalima može se pokazati ne samo kao jednostavniji, već i jeftiniji način plaćanja. Tu takođe treba voditi računa da se koristi debitna kartica, ali ako je moguće i kartica vezana za devizni račun.

Banke ili ne naplaćuju provizije za plaćanje na POS terminalima ili provizije iznose do jedan odsto.

Tu se javlja rizik deviznog kursa po kom će banka ili trgovac obračunati račun.

Ukoliko se plaća sa karticom vezanom za devizni račun u istoj valuti u kojoj se plaća, provizije nema. Čak i ukoliko se plaća karticom vezanom za dinarski tekući račun konverzija se obavlja po deviznom kursu banke koji je obično povoljniji za klijente.

Pravi rizik je ako dođete u situaciju da vam trgovac određuje devizni kurs. To se dešava ako vam trgovac ponudi račun u dinarima.
Ako ste na primer u Turskoj, tada će vam odrediti kurs između lire i dinara koji je daleko nepovoljniji od onog što će vam banka zaračunati.

Zato je najbolje tražiti, na primer u Turskoj račun u lirama, i ako sa devizne kartice u evrima plaćate takav račun vaša banka će vam naplatiti samo trošak konverzije valute.

U svakom slučaju pre putovanja treba se informisati kod svoje banke o tarifama korišćenja kartica, ali i o tome da li vaša banka ima filijale u zemlji u koju putujete, jer tada možete proći i bez provizija kod podizanja novca na njenim bankomatima.

Takođe, treba sačuvati i imati pri ruci važne brojeve na koje se možete javiti ukoliko izgubite platnu karticu kako bi je banka odmah blokirala. Za korišćenje kartice u inostranstvu važe isti saveti kao i kod kuće, ne zapisujte PIn na karticu i ne nosite ga na papiriću uz nju, ne ispuštajte je iz vida kod plaćanja i ne dozvolite da neko vidi PIN dok ga ukucavate u bankomat.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari