Nije rezervisano samo za inostranstvo: Pogodnosti za plaćanje karticama i u Srbiji 1Foto: Pixabay/Hartono Subagio

Već godinama su kreditne i debitne kartice postale važan instrument plaćanja na godišnjim odmorima usled brzine i jednostavnosti korišćenja.

Ipak, i pored toga što je daleko manji rizik od gubitka novca krađom kartice u odnosu na to kada nosite keš, ipak taj rizik postoji i zato je potrebno pridržavati se nekoliko saveta kako bi se taj rizik smanjio.

Platnu karticu treba čuvati na sigurnom mestu, a najčešće je to novčanik. PIN kod nikako ne treba držati pored kartice, jer u slučaju gubitka ili krađe, onaj ko ima karticu ima i lak pristup vašem novcu.

Ne dajte nikome da koristi vašu karticu, a prilikom plaćanja ne dozvolite da vam nestane iz vida.

Kada na bankomatu podižete novac, rukom pokrijte tastaturu.

Pored toga, ne dozvolite da tokom podizanja novca neko stoji previše blizu vas.

Takođe, ukoliko na bankomatu opazite nešto čudno ne treba stavljati karticu u njega već kontaktirati osoblje banke.

Međutim, kada se sa karticom oprezno postupa njeno korišćenje čini plaćanje znatno komfornijim nego gotovina.

Većina građana ima debitne i kreditne kartice, ali mnogo je manji broj onih koji imaju premijum kreditne kartice.

Premijum kreditne kartice su slične kao i obične kreditne kartice, ali pored plaćanja one nude i razne privilegije. Naravno, one su i skuplje sa višom članarinom od običnih kartica.

Na međunarodnim putovanjima vlasnici premium kartica mogu da dobiju popuste kod kupovine avionskih karata, pristup „lounge“ saonima na aerodromima, prednost kod čekiranja prtljaga i međunarodno osiguranje u slučaju njegovog gubitka.

Ali i na domaćim turističkim destinacijama vlasnici Visa premium kartica u koje spadaju Visa Gold, Visa Platinum i Visa Infinite ovog leta mogu dobiti popust od 10 do 20 odsto odsto u nekim od hotela visoke klase u Srbiji, vinskih podruma ili kod iznajmljivanja automobila.

Tako se sa ove tri kartice može dobiti popust od 10 odsto u hotelu Premier Akva na Fruškoj gori ili 10 odsto na restoranske usluge i 20 odsto na SPA u Falkenštajneru.

Takođe, vlasnici Visa Gold imaju pravo na popust od pet odsto, a vlasnici Visa Infinite i Platinum na osam odsto u Saruna Velnes Skajlajn SPA u Kneza Miloša.

Agencija Budget rent a car  daje nosiocima Visa premium 10 odsto popusta na svoje usluge, a u ateljeu vina šapat u Novom Slankamenu ukoliko plaćate nekom od ovih kartica dobičete na poklon piće ili dezert po izboru.

Na kraju, za svaku narudžbinu preko Glovo aplikacije veću od 3.000 dinara plaćenu nekom o premium kartica dobija se pomo kod sa popustom od 500 dinara.

Posedovanje nekih od premium kartica obezbeđuje pogodnosti i popuste i prilikom kupovina u određenim buticima, parfimerijama, kod korišćenja zdravstvenih usluga ili u odabranim restoranima.

Ovakve pogodnosti traju do kraja ove ili do polovine naredne godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari