Kakva je situacija na stovarištima peleta nakon Vladine odluke o zamrzavanju cena? 1foto EPA/PATRICK SEEGER

Nakon što je Vlada Srbije prošlog četvrtka donela uredbu o zamrzavanju najviših cena peleta na 38.000 dinara po toni, na stovarištima u Beogradu kažu da tog ogreva nemaju a oni kod kojih postoje zalihe nisu zadovoljni zbog ograničenja cene i pesimisti su da li će tim poslom moći da se bave i dalje.

Da je budućnost stovarišta peleta, ili bar nekih od njih, neizvesna može se naslutiti i iz izjave Zorana Drakulića, jednog od najvećih proizvođača tog ogreva u Srbiji koji je uz komentar da je “postojeća cena od 38.000 dinara po toni peleta, prilično dobra” ipak dodao da “je pitanje kako će biti za manje trgovce” i da je to najveći problem.

Broj stovarišta koja na lageru nemaju pelet i onih koje ga ipak imaju je sudeći po anketi koju je juče sproveo Danas među trgovcima tim ogrevom otprilike podjednak, ali je nemotivisanost za kupovinu novih količina, uz razne izgovore, prisutna kod gotovo svih. Sasvim je očigledno da im smeta maksimalno propisana ceni peleta sa kojom nisu ni malo zadovoljni.

U građevinskom centru Metalelektro koji se bavi i prodajom peleta za Danas kažu da taj ogrev nemaju u ponudi već neko vreme. Razlog je taj što su ih dobavljači obavestili da imaju problem sa nabavkom sirovina za proizvodnju peleta te da su stoga u nemogućnosti da nabave nove količine za svoju maloprodaju.

Da nemaju pelet kažu i u firmi Grankomerc. Objašnjavaju da su fabrički pogoni njihovih dobavljača u remontu i da se čeka da se taj proces završi.

Bez tog ogreva za prodaju je i T.R. Vujasinović zbog toga što, kako ističu, neki dobavljači imaju problem sa sirovinama a drugi su bili na kolektivnom godišnjem odmoru.

U firmi “Iverak” iz Beograda pak kažu da imaju pelet i to u dovoljnim količinama za prodaju.

Tog ogreva ima i na stovarištu “Pelet prodaja Beograd” gde ističu da nakon odluke Vlade Srbije o zamarzavanju cene peleta posluju sa gubitkom i da dok važi uredba koja to propisuje neće naručivati nove količine.

– Sada poslujemo sa gubitkom od 4.000 do 5.000 dinara po toni peleta. Jednostavno nismo u mogućnosti da pokrijemo sve troškove koji se stvore kada kupujemo pelet na veliko kada je reč o ceni proizvoda i njegovog transporta. Poštujemo uredbu Vlade Srbije koju je donela i zbog toga su sve zalihe koje imamo kupcima ponuđene na prodaju. Nove pak dok je situacija ovakva nećemo uzimati jer smo na gubitku. Veliki broj trgovaca peletom neće moći da izdrži ovo s čime se sada suočava i biće prinuđen da prekine sa poslovanjem. Po svemu sudeći kupci će da bi došli do peleta potrebnog za zimu morati da idu direktno do fabričkih hala proizvođača i da tamo preuzimaju taj ogrev ogranizujući sopstveni prevoz – kažu u “Pelet prodaja Beograd”.

Inače, sagovornik Danasa dobro informisan kada je reč o stanju na tržištu peleta u Srbiji ističe da bez obzira što je Vlada donela uredbu o ograničavanju cene peleta i zabrani izvoza “to neće dati dobre rezultate ako ne bude bio uspostavljen sistem kontrole”.

– Ako ne bude bilo dovoljno peleta u maloprodaji znajte da Vlada toleriše praksu u kojoj prodavci peleta dogovaraju sa kupcima u inostranstvu “antedatirane ugovore” sa lažnim, starim datumima, koje prezentuju našim nadležnim ministarstvima i dobijaju dozvolu za izvoz – ističe naš sagovornik.

Podsećanja radi, 4. avgusta Vlada Srbije donela je uredbu o ograničenju visine cene peleta kojom maksimalna maloprodajna cena ne sme prelaziti 38.000 dinara po toni u svim pakovanjima. Uredba je doneta u cilju sprečavanja poremećaja na tržištu koja može ugroziti energetsku bezbednost Srbije, ograničava cena u trgovini na malo peleta.

Vlada je donela i odluku o privremenom ograničenju izvoza određenih drvnih sortimenata od bitne važnosti za Srbiju na period od šest meseci i uvela privremeno ograničenje izvoza određenih drvnih sortimenata u cilju sprečavanja nestašice tih proizvoda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari