Ko će imati najviše koristi ukoliko Vlada zabrani izvoz peleta i ogrevnog drveta? 1foto EPA/PATRICK SEEGER

U slučaju da se nadležni odluče da zbog globalne energetske krize zabrane izvoz peleta i ogrevnog drveta iz Srbije to bi bilo ispravno u cilju zaštite potrošača, ali samo ako Srbijašumama kao prioritetan zadatak bude postavljena upravo proizvodnja drveta za ogrev, smatraju stručnjaci, nakon što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio mogućnost da Vlada uvede zabranu izvoza energenata.

Predsednik nije precizirao o kojim se energentima radi, ali je jasno da se prvenstveno misli na pelet i ogrevno drvo, budući da Srbija naftu i gas uvozi, dok trenutno ne proizvodi dovoljno struje i uglja da bi moglo da se uopšte razmišlja o izvozu ovih energenata, koje sada takođe uvozimo.

Podsećanja radi, u ovom trenutku već postoji zabrana izvoza pojedinih proizvoda od drveta koja važi do kraja jula. Naime, 26. maja Vlada je usvojila odluku o privremenoj zabrani izvoza drvnih sortimenata od bitne važnosti za Republiku Srbiju. U praksi, tom uredbom je zabranjen izvoz drvnog materijala neophodnog za proizvodnju peleta i drugog ogreva.

– Zbog povećanog izvoza u prethodnim godinama i velike tražnje za ovom vrstom ogreva na svetskom tržištu, nestašica ovih sortimenata najviše se odrazila na proizvođače peleta i ogrevnog drveta – glasilo je obrazloženje Vlade Srbije za donošenje ovakve odluke.

Pojedine zemlje u regionu već su zabranile izvoz peleta kako bi zaštitile svoje tržište te nije neočekivano da isto učini i Srbija. Međutim, eksperti smatraju da to samo po sebi ne bi bilo dovoljno da se spreči nestašica peleta i ogrevnog drveta pred predstojeću grejnu sezonu. Veoma važan segment u svemu tome je da se obezbedi dovoljno materijala za proizvodnju peleta kako bi ga na domaćem tržištu bilo u potrebnim količinama.

Problem je u tome što ga trenutno nema dovoljno iako bi, shodno aktuelnoj situaciji vezanoj za energetsku krizu, upravo proizvođači peleta trebalo da budu ti koji imaju prioritet u snabdevanju, kako bi se očuvala energetska stabilnost zemlje i obezbedilo dovoljno ogreva za potrebe potrošača.

Iz tog razloga bi isporuke proizvođačima nameštaja, proizvođačima drvne građe ili pločastih drvnih materijala trebalo svesti na meru koja oslobađa dovoljno materijala za proizvodnju potrebnih količina ogrevnog drveta i peleta za predstojeću sezonu.

Eksperti ističu da je prošle godine iz Srbije izvezeno 57 hiljada tona peleta a u istom periodu takođe i 57.000 tona pločastog materijala od drveta i 10.000 tona laminata gde prednjači firma Kronošpan. To je, prema navodima stručnjaka iz te industrije, ekvivalentno izvozu oko 65.000 tona peleta. Shodno tome, ako se razmišlja o zabrani izvoza peleta i ogrevnog drveta, trebalo bi isto tako postupiti i kada je reč o drvnoj građi i nameštaju, kako bi se obezbedile dovoljne količine drveta za energetske potrebe domaćeg stanovništva.

S obzirom na to da su “Srbijašume” preduzeće koje je od važnosti za ostvarivanje energetske stabilnosti zemlje njegova prioritetna obaveza, u kriznim okolnostima, trebalo bi da bude obezbeđivanje dovoljnih količina drveta za ogrev, odnosno proizvodnju peleta.

Ekspert za energetiku Vojislav Vuletić kaže za Danas da bi u slučaju da Vlada Srbije zabrani izvoz peleta i ogrevnog drveta to bila odluka kojom bi se zaštitili interesi domaćih potrošača koji svoje domove zagrevaju na taj način.

– Situacija je takva da smo prinuđeni da uvozimo ugalj iz okruženja jer ga na našim kopovima ne proizvodimo dovoljno. S obzirom na to besmisleno bi bilo da u uslovima energetske krize i ono malo peleta što proizvedemo izvezemo u inostranstvo. U datom trenutku bi prodaju peleta trebalo omogućiti samo za domaće potrošače i shodno tome sprečiti izvoz tog ogreva – ističe naš sagovornik.

Prema njegovim rečima zadatak Javnog preduzeća “Srbijašume” treba da bude sprečavanje krađa drveta kako bi ga bilo u dovoljnim količinama za podmirivanje interesa onih koji se greju na pelet i drvni ogrev.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Ljubodrag Savić ima slično mišljenje.

– Sve odgovorne zemlje u uslovima krize štite svoje potrošače i odluka o zabrani izvoza peleta ne bi mogla da se podvede pod kategoriju ugrožavanja slobodnog tržišta već je reč o primenjivanju mera za zaštitu domaćeg stanovništva, odnosno obezbeđivanju dovoljnih količina ogreva za potrošače. Što je po tom pitanju dozvoljeno drugim zemljama logično je da bude dozvoljeno i za Srbiju – objašnjava naš sagovornik.

Prema njegovim rečima obaveza “Srbijašuma” je da proizvodi dovoljno količina drvnog materijala za ogrev ali bi bilo poželjno da to preduzeće ne bude samo snabdevač u tom segmentu već i proizvođač.

– Drveća u Srbiji ima dovoljno samo treba na vreme krenuti u seču kako bi se obezbedile dovoljne količine drvnog materijala. To znači da preduzećem treba da rukovode stručni ljudi. Takođe, ne vidim razlog zašto bi “Srbijašume” samo prodavale drvne trupce i zašto umesto toga ne bi bili i proizvođač peleta. To bi bilo dobro za to preduzeće ali i za potrošače peleta u Srbiji. Jednostavno, tog ogreva bi bilo u dovoljnim količinama a država bi kao vlasnik “Srbijašuma” potrošačima mogla da obezbedi pelet po jeftinijim cenama u kriznim uslovima – smatra Savić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.