Kamaraš opravdano smenjen, za gubitke kriva i Vlada 1

Ovih dana Železara Smederevo je bila u središtu interesovanja medija ali ne zbog preuzimanja od strane kineske kompanije Hestil već zbog otkaza koji je uručen Peteru Kamarašu čija je firma HPK Inženjering dovedena kako bi upravljala fabrikom.

 U javnost su isplivale informacije da je ugovor sa HPK Inženjeringom o upravljanju Železarom Smederevo raskinut je jer ta kompanija nije poštovala potpisane odredbe i napravila je ogromne gubitke u čeličani. Nakon smene oglasio se i Kamaraš otvorenim pismom u kome je kritikovao menadžment fabrike koji je delegirala država ali i ministra privrede Željka Sertića.- Rezultati Železare pod rukovodstvom predsednika Nadzornog odbora Bojana Bojkovića i Ivana Miloševića, a pod kontrolom Skupštine preduzeća, na čijem je čelu Sertić, bili su potpuna katastrofa uprkos povoljnoj situaciji na tržištu. – U najgoroj finansijskoj situaciji Železare, HPK je održao fabriku operativnom do 25. juna 2016. kada smo, protiv pravila MSA, smenjeni kao menadžeri i kada je trio KPMG tima za nadgledanje u sastavu Ivan Milošević, Bojan Bojković i Boris Milošević, preuzeo Železaru. Sporazum ne sadrži odredbu kojom je takvo preuzimanje moguće. Ovakva aktivnost je sprovedena samo od strane Železare, a ne Vlade, koja je odobrila i potpisala MSA i stoga je sve to u potpunosti nevažeće – tvrdi Kamaraš. On ističe da su u roku od 48 sati „novi KPMG“ menadžeri doveli Železaru do zastoja stvarajući državi velike finansijske gubitke i potres na tržištu. On dalje optužuje Bojkovića da je kupovao rudu gvožđa od dobavljača kod kojih su cene rasle, iako su cene te rude na tržištu padale. Kamaraš kaže da je HPK pokrenuo krivičnu istragu protiv nemačkog dobavljača sa vlasnikom iz Rusije, kome je isplaćeno avansno više od 100.000 dolara za dostavu sirovina, koje ova kompanija nije nikada dostavila. Avansna uplata nije vraćena, ističe Kamaraš, a ugovor su potpisali Milošević i Bojković. Kamaraš kaže da je HPK odbio i da obnovi ugovore sa tri reprezentativna sindikata, jer oni, kako tvrdi, omogućavaju beneficije uključujući i plate dvostruko veće od onih koje bi po zakonu trebalo da imaju.

 Povodom pisma Kamaraša, Ministarstvo privrede je reagovalo saopštenjem u kom njegove navode naziva „zlonamernim“ i „tendencioznim“ Dodaje se da iza pisma Kamaraša direktora i vlasnika HPK menadžmenta stoji pokušaj da, pred poslovnim krugovima, domaćom i međunarodnom javnošću, sa sebe skine odgovornost za raskid ugovora sa tom firmom.. – Na žalost, ovo nije prvi pokušaj zamene teza Kamaraša. Sasvim suprotno takvoj praksi, Ministarstvo privrede sledi zakonom definisanu obavezu da štiti integritet i ekonomske interese Srbije i njenih građana. Zato se nećemo upuštati u dalje polemike već se okrećemo budućnosti i novim poslovnim perspektivama – navodi se u odgovoru Ministarstva privrede. 

Ono što je najinteresantnije u celoj priči je to da je do Kamarašove smene došlo neposredno uoči preuzimanja Železare od strane Kineza što je u stručnim krugovima dovelo do spekulacija da tempiranjem vremena otkaza Vlada Srbije pokušava da sa sebe skine odgovornost za angažovanje HPK Inženjeringa. – Način na koji su nadležni raskinuli saradnju sa HPK Inženjeringom ukazuje upravo na to da je Vlada smenom u ovom trenutku htela da izbegne kritiku zbog dovođenja Kamaraša koji je predstavljen kao neko ko će uspešno rukovoditi fabrikom. Jednostavno to je moglo da se prećuti u situaciji kada dolazi novi vlasnik, kineski Hestil ali je raskidanje ugovora sa HPK ipak obelodanjeno – kaže za Danas Mahmud Bušatlija ekspert za strana ulaganja. Prema njegovim rečima angažovanje HPK Inženjeringa je od samog starta bio loš potez. – Kada se takve stvari praktikuju onda se angažuje firma koja je dokazana u tom poslu. Umesto toga angažovana je firma koje je osnovana neposredno pre nego što joj je posao u Železari dat. Dakle Vlada je pogrešila što je angažovala Kamaraša kao i u oceni da njegova firma može Železaru Smederevo uspešno da pripremi za privatizaciju i njom upravlja na adekvatan način.. Definitivno je na Vladi odgovornost i zbog toga ali i zbog loših poslovnih rezultata preduzeća. Naime, Vlada je birala menadžment koji se na kraju pokazao kao nesposoban ali istovremeno supervizijom koju je obavljala nad fabrikom nije sprečila da loše posluje – zaključuje Bušatlija.

 

Uloga firme Pikaro

Na optužbe Petera Kamaraša odgovorio i Bojan Bojković, član Nadzornog odbora Železare Smederevo koji je smenjenom menadžeru te čeličane poručio da treba da kaže zašto nije ispunio ugovorne obaveze, kako je zloupotrebio Nadzorni odbor, po kojoj je ceni nabavljao sirovine u Ukrajini a zatim prodavao Železari. Bojković je, kako su preneli mediji, upitao i zašto je Železara bila primorana da u periodu dok je njome upravljao HPK menadžment, ima samo jednog kupca i dobavljača, Kamarošovu firmu Pikaro.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari