Kina povećala uvoz ruske nafte morskim putem 1Nafta, ilustracija Foto: FreeImages/ rsvstks

Prema rečima potpredsednika Kineske nacionalne naftne korporacije (CNPC) Huanga Jongžanga, ruski izvoz nafte u Kinu preko naftovoda Istočni Sibir-Tihi okean (ESPO) bio je stabilan između januara i oktobra u odnosu na isti period 2021. godine.

Kako prenosi magazin “Nedelja”, Nacionalnog naftnog komiteta Srbije Rusija je poslala 33,26 miliona tona nafte u Kinu naftovodom u prvih deset meseci ove godine, rekao je Huang na rusko-kineskom energetskom forumu, a prenosi agencija TASS.

Dok su isporuke nafte naftovodima ove godine bile u osnovi nepromenjene, Kina je značajno povećala svoj morski uvoz ruske nafte jer su se Peking i Indija sada pojavili kao najveći kupci ruske nafte nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Neposredno uoči zabrane i gornje granice cena ruske nafte G7-EU, neki kineski kupci su oklevali da kupe ruske tovare, dok su čekali detalje o tome kako će se ovo ograničenje cene primeniti.Ipak, i Kina i Indija sada zahtevaju ogromne popuste za rusku naftu koju su spremne da kupe, napisao je Blombergov naftni strateg Džulijan Li. Trenutno na Kinu i Indiju otpada oko dve trećine ruskog izvoza sirove nafte morskim putem, a azijski kupci koriste pregovaračku moć koju imaju nad Rusijom, napominje Li.

Vodeća ruska sirova nafta tipa “ural”, trguje se po ceni od 52 dolara po barelu što je popust od 33,28 dolara u odnosu na tip “brent”.

Ovo se može porediti sa prosečnim popustom “urala” na “brent” za 2021. od 2,85 dolara. Veliki popust košta Kremlj oko četiri milijarde dolara izgubljenih prihoda svakog meseca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari