Kladovo: Virtuelna šetnja kroz Tvrđavu Fetislam 1Foto: Opština Kladovo

Vrhunska grafika i animacija odlikuje virtuelnu šetnju kroz kladovskuTvrđavu Fetislam koju je za potrebe promocije i prezentacije ovog srednjovekovnog lokaliteta uradila Opština Kladovo. Rekonstrukcija i revitalizacija ovog kulturnog dobra koji će, kako se očekuje, postati vodeći turistički proizvod kladovske opštine, treba da bude završena ovog leta.

Šetnja kroz srednjovekovnu Tvrđavu Fetislam i otkrivanje njenih tajni sada je moguće uz pomoć moderne VR tehnologije. Naime, Opština Kladovo je radi promocije i prezentacije ovog kulturnog dobra uradila njegov interaktivni prikaz, koristeći moderne tehnologije virtuelne stvarnosti.

-Кorisnici se mogu kretati lokalitetom i istraživati Fetislam kroz trodimenzionalni svet stvoren vrhunskom grafikom i animacijom, potrebno je samo da dođu u galerijski hol Biblioteke u Kladovu – kažu nadležni.

Inače, do kraja avgusta bi trebalo da budu završeni radovi na rekonstrukciji i revitalizaciji u Tvrđavi Fetislam koji su u toku.

Kroz projekat “EU za tebe, za kulturno nasleđe i turizam” za ove namene je opredeljeno 1,3 miliona evra, a u okviru konzervatorskih radova biće obnovljena Varoš kapija i pripadajući deo bedema tvrđave, kao i lagumi u samom bedemu. Značajan deo radova odnosiće se i na konzervaciju ulazne kapije u tzv. Mali grad, kao i letnje pozornice i dveju kružnih kula u delu zida – utvrđenja prema Dunavu.

Pored toga, iz predpristupnih IPA fondova Evropske unije za projekte namenjene unapređenju turističke ponude i kulturnog nasleđa projekat „EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam“ dodelio je početkom marta još 78.000 evra opštini Kladovo za lakši pristup tvrđavi Fetislam, a kroz projekat biće napravljena pešačka i biciklistička staza u šancu tvrđave koji okružuje ceo lokalitet, što će omogućiti bezbednije kretanje posetilaca.

Očekivanja su, da kad svi poslovi budu završeni, osim što će biti reprezent kulturnog nasleđa Tvrđava Fetislam postane i vodeći turistički proizvod sa pratećim sadržajima.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari