Kliničkom centru Vojvodine 1,9 miliona evra za obnovljive izvore energije 1Foto: N1

U okviru projekta „Obnovljivi izvori energije za pametne zgrade i energetski samoodržive zdravstvene centre, univerzitete i druge zgrade javne namene“, u Univerzitetskom kliničkom centru Vojvodine planira se instalacija ukupno 1.7 MW kapaciteta obnovljivih izvora energije, kao i izgradnja fotonaponskog sistema 250 kW.

Do sada je izgrađeno 30kW solarnih kolektora za pripremu tople vode i nabavljen je sistem za proizvodnju biodizela iz iskorišćenog jestivog ulja.

Ukupan budžet projekta iznosi približno 1.937.000 evra. Od toga su više od 1.600.000 evra bespovratna sredstva Evropske unije.

U KCV očekuju ostvarenje značajne uštede energije za dnevne aktivnosti Kliničkog centra.

– Na ovaj način, Univerzitetski klinički centar Vojvodine aktivno učestvuje u smanjenju emisije štetnih gasova i nastoji da svoj „karbonski otisak“ svede na potpuno zadovoljavajuću meru, istaknuto je u saopštenju UKCV.

U projektu učestvuju i novosadski Fakultet tehničkih nauka, Kliničko bolnički centar Osijek, Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacionih tehnologija iz Osijeka i Univerzitet u Slavonskom Brodu.

Projekat se realizuje u okviru drugog poziva INTERREG IPA CBC programa prekogranične saradnje Hrvatska-Srbija. CIlj projekta je „da se prikažu inovativne tehnologije obnovljivih izvora energije u objektima javne namene, u cilju ostvarivanja uštede u potrošnji energije, povećanja energetske efikasnosti i obezbeđenja energetske sigurnosti institucija“ navodi se u saopštenju.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.