Od početka primene Dunavske strategije prošlo je godinu dana i kada bi se sumirali prvi konkretni rezultati naše zemlje u poduhvatu svih država potpisnica ove strategije onda bi se rekonstrukcija Žeželjevog mosta, kao i revitalizacija Golubačke tvrđave mogli izdvojiti kao jedni od najbitnijih. To je ono što je juče, prilikom predstavljanja Vodiča kroz Dunavsku strategiju i svega dosad učinjenog, kao važno istakla Milica Delević direktorka Kancelarije za evropske integracije.


– Važnost ove strategije prepoznale su sve zemlje članice, a za uspešnu primenu bitno je učešće svih nivoa vlasti, ali i civilnog sektora – rekla je Delevićeva u Privrednoj komori Srbije okupljenim stručnjacima, zvaničnicima, predstavnicima nevladinog sektora.

Predsednik Privredne komore Srbije Miloš Bugarin rekao je da Dunavska strategija podrazumeva kvalitetniju saradnju na Balkanu, prekograničnu saradnju i intenziviranje odnosa i podsetio da je trenutno u proceduri više od 30 projekata koji će biti finansirani iz EU fondova.

– Postoji još toliko projekata koji su u pripremi ili fazi ideje, ali mi u ovom poslu imamo i dosta problema sa kašnjenjem projekata, sa dugim procedurama za dobijanje saglasnosti, delimično izraženim lokalnim ili pojedinačnim interesima – istakao je Bugarin.

Predsednik Evropskog pokreta u Srbiji Vlastimir Matejić rekao je da su za njega od fundamentalne važnosti dve stvari – jedna je saradnja, a druga izgradnja otvorenog društva. „Svuda oko nas vidimo strategije, ali da li smo sposobni da ono što smislimo i realizujemo“, rekao je Matejić.

O važnosti Dunava i saradnji svih zemalja kroz koje ova reka protiče, od najsiromašnijih do najbogatijih, juče je govorio i direktor Fridrih Eberta za Srbiju Mihael Erke. „Toliko je različitosti kada se pogledaju zemlje koje podržavaju Dunavsku strategiju, od Nemačke do Ukrajine i Moldavije. Sve to predstavlja veliki izazov za nas, jer sve treba staviti pod jedan krov“, rekao je Erke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari