Koliko će Vranjanci potrošiti novca na kupovinu zimske garderobe? 1Sveti Nikola ispred kupovine zimske garderobe. Foto:V.Ristić/Danas

Za kupovinu zimske garderobe prosečnom Vranjancu po osobi treba najmanje 25.000 dinara i to pod uslovom da se jakne, cipele, pantalone ne kupuju kod firmiranih proizvođača, pokazuje istraživanje Danasa u ovom gradu.

– O zimskoj garderobi u kompletu uopšte ne razmišljamo, već samo dopunjujemo to najčešće kupovinom zimskih cipela za sneg, po nekom kapom ili eventualno jaknom. To odavno ne radimo – kaže za Danas Slavica Pešić, koju zatičemo u jednoj od prodavnica sa robom iz Kine.

Zimske jakne kod prodavaca iz Kine u Vranju koštaju od 2.500 do šest hiljada dinara. Zimska obuća je nešto jeftinija i kreće se od 2.500 do 4.000 dinara. Kape, šalovi u proseku koštaju od 500 do 700 dinara. I to su cene kod Kineza, koje su u odnosu na druge radnje u Vranju najjeftinije.

– Prava zimska jakna košta od 12.000 do 18.000 dinara. Za dobar zimski džemper treba izdvojiti od šest do 8.000 dinara, a isto važi i za modernije zimske cipele za sneg – kažu nam je jednom od butika u Vranju koji prodaje firmiranu zimsku garderobu.

– Ja i suprug zarađujemo oko 90.000 dinara imamo dvoje dece i nama je za minimalnu zimsku garderobu pre svega za decu koji su osnovci neophodno bez razbacivanja četrdesetak hiljada dinara sa sadašnjim cenama – navodi za Danas Dušica Ilić, radnica u trgovini iz Vranja.

Iz razgovora sa Vranjancima saznali smo da je prioritet slavska trpeza za Svetog Nikolu, pa onda novogodišnja i božićna, a manje briga o zimskoj garderobi.

O zimovanju ovde malo ko od Vranjanaca razmišlja sa aktuelnom prosečnom platom nešto većom od 500 evra. Pa ipak biće onih koji će na zimovanje u Bugarsku ili na Staru Planinu, a manje na Kopaonik.

– Imam staru ski-opremu, uključujući i garderobu pa tu neću imati izdatak inače ne bih mogao na zimovaje sa eventualnom novom nabavkom celokupne opreme – kaže Nemanja Stanković, student iz Vranja.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari