Koliko košta putno zdravstveno osiguranje: Vodič kroz ponudu osiguravajućih kuća 1Foto: EPA-EFE/ DIMITRIS TOSIDIS

Turisti koji iz Srbije na odmor putuju na destinacije van zemlje zakonski nisu u obavezi da plaćaju putno osiguranje međutim preporuka struke je da bi određeni paket te usluge ipak trebalo imati kako bi se predupredili problemi koji mogu nastati prilikom povrede ili bolesti.

Naime, u većini država koje su omiljene destinacije naših turista zdravstvene usluge su znatno skuplje nego što je to slučaj u Srbiji i za najosnovnije preglede je nužno izdvojiti oko 50 evra. Specijalistički pregledi i bolnički tretman su još skuplji pa je s obzirom na platežne mogućnosti prosečnog srpskog turiste ipak bolje uplatiti putno zdravstveno osiguranje nego rizikovati i na put ići bez njega.

Primera radi, turistu koji putuje sam zdravstveno osiguranje za dvonedeljni boravak koštaće oko 10 do 15 evra a porodični paketi se takođe mogu pribaviti po povoljnim uslovima. U kojoj meri je taj dodatni trošak za odmor u stranoj zemlji značajan pokazuje podatak da polisa osiguranja koju obezbeđuje garantuje lečenje u iznosu do 30 hiljada evra.

Polisa osiguranja turistima obezbeđuje besplatnu pomoć u slučaju lečenja u inostranstvu, naknadu troškova lečenja usled nezgode ili iznenadne bolesti, neophodni lekarski tretman za sve vreme boravka u drugoj zemlji, rendgenske i ultrazvučne preglede kao i potrebne lekove, medicinski pregled i hospitalizaciju, povratak bolesnika u matičnu zemlju, povratak dece u zemlje prebivališta i naknadu troškova u slučaju gubitka ili krađe prtljaga i dokumenata, pravnu pomoć, prevodilačke usluge i kašnjenje leta.

Polisa će biti aktivna narednog dana od uplate a može da se iskoristi od onog trenutka kada se pređe granica i traje onoliko dana koliko i boravak na odmoru ili poslovnom putu.

Jedna od stvari koju polisa osiguranja ne pokriva je primera radi ako dođe do saobraćajne nezgode ili povrede usled uticaja alkohola, droge, nemara i nepreznosti. Takođe polisa ne pokriva intervencije koje se ne smatraju hitnim poput stomatoloških, estetskih ili psiholoških terapija.

Cene putnog osiguranja osiguravajućih kuća u Srbiji su slične tako da osoba koja na odmor odlazi sama za dobijanje takozvane osnovne polise mora da izdvoji između 1.200 i 1.750 dinara. Postoje različite kategorije polisa pa pored osnovne postoji i takozvana standardna polisa koja košta oko 2.250 i premijum koja se plaća 2.570 dinara.

Kada je reč o osobama starijim od 70 godina za osnovno osiguranje potrebno je platiti 4.165 dinara, za standard 5.400 a za premijum 6.250 dinara. Turisti stariji od 80 godina za polisu osiguranja plaćaju između 8.300 i 12.500 dinara.

Kada je pak reč o porodičnim paketima osnovno osiguranje za četvoročlanu porodicu je oko 3.700 dinara, standard polisa je oko 4.700 dinara a premijum oko 5.500 dinara.

Svaki paket putnog osiguranja podrazumeva određenu osiguranu sumu. To je maksimalna cifra do koje će troškove snositi osiguravajuća kuća. Inače, polisa putnog osiguranja se može kupiti u poslovnici osiguravajuće kuće, ali i pribaviti u onlajn formi vrlo brzo i jednostavno.

Direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (JUTA) Aleksandar Seničić kaže za Danas da turisti koji u inostranstvo putuju u aranžmanu turističkih agencija putno osiguranje mogu da uplate direktno u njihovim poslovnicama, odnosno nemaju potrebu da kontaktiraju osiguravajuće kuće kako bi regulisale tu uslugu.

– Turisti nisu dužni da uplate putno osiguranje tokom svog boravka u inostranstvu, ali im se ta opcija i te kako isplati. Preporuka je da svako ko odlazi na odmor van zemlje to učini jer se na taj način veoma efikasno štiti za slučaj da dođe do zdravstvenih problema tokom boravka u inostranstvu. Kada je reč o putnicima koji na odmor odlaze posredstvom turističkih agencija oni polisu mogu da pribave u njihovim poslovcima. Nema potrebe za posebnim kontaktiranjem osiguravajućih kuća u vezi toga. Na taj način čak mogu da dođu i do povoljnije cene polise. Ono što je važno da turisti urade je da se informišu o tome koliki je limit na polisi, odnosno koliko je njegov maksimalni iznos. Zaključak je da je svakako isplativije platiti polisu putnog osiguranja nego se suočiti sa nepredviđenim nedaćama tokom odmora u inostranstvu – zaključuje naš sagovornik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari