Koliko su očekivanja realna: Mladi u Srbiji sanjaju 100.000 dinara, u stvarnosti ih čeka mnogo manje

Ostavite komentar


  1. Sa dvadeset godina staža i platom u opštini, ne bih preživeo da me ne dotira majka penzionerka, koja ima upola veću penziju nego ja platu. Nek joj Bog da zdravlje i dug život. Amin.

  2. Na gradilištu ima posla i plata je veća od 100.000 ,ali neće niko da radi

  3. Hirurg sa 20 god staža u Kliničkom centru. Plata ravno 130000 dinara. Dodatni rad preko 40h nedeljno ne računajte.

  4. Pre 6 godina 200 hiljada mesečno nije bilo dovoljno za pristojan život uz ratu za kredit za stan. Danas tek mogu misliti. Naravno, sve zavisi šta je kome pristojan život.

  5. Cybersecurity pro ovde.

    Moj slučaj: 12 godina iskustva, B.Sc (3 godine, elektrotehnika) + sertifikati (OSCP, CASP+, CISSP, CCNP) u stranoj kompaniji = 3100 eur mesečno.

    Stvar kod IT-a je da možeš mnogo dobro da zarađuješ (pogotovo za srpske uslove), samo niko ne priča koliko konstantno moraš da radiš na sebi – da se ubiješ oid učenja i praćenja softvera, hardvera, novih platformi i framework-a, i to u industriji koja se toliko brzo razvija da se 2-3 godine smatraju za večnost. Avaj, slika IT-jevca u glavi prosečnog Srbina je „klinac od 25 godina, sedi u game roomu i piči PS5, onda nešto malo kao radi i piše neki kod/šta god, i na kraju primi platu od barem 2000 eur“.

  6. Nigde nije kao sto je bilo. Istok se budi, zapad uspavljuje. Mi kao u Djejovoj pesmi ,,Ni na istok ni na zapad“ ni gore ni dole ne znamo ni sami kuda ici. Zato su nam snovi sve sto nam je ostalo. Ne snovi, vec laz, laz, laz, od vrha do dna unistava nas……..

  7. Majstora , vozača… ni za lek a svi zarađuju 100000 i više. U čemu je problem?

  8. @Građevinac, istim gradilistima gde radis bez opreme. Istim gradilistima gde je dnevnica 30evra?

  9. Niko ne kaže da IT struka treba da bude manje plaćena, niti da je to jednostavan posao (možda oni sa nižim IQ koji ni ne kapiraju razlike izmedju web dizajna, gejmera i developera..) suština problema, po meni, su plate isto tako obrazovanih ekonomista,pravnika, medicinara (državnih) profesora..i naravno realni troškovi života, gde sa prosečnom platom ako si sa detetom npr, ne možeš da skrpiš kraj sa krajem, a ne da živiš skromnim životom. To nije fer u smislu zašto je toliki disbalans plata i zašto samo u IT trenutno možeš toliko da zaradiš???

  10. Ruska agresija i visoke cene i turizam koji ruši sve rekorde i uvođenje evra, dižu hrvatski BDP za čak 5 mlrd. E, nikada ga neće stići A.V.
    Pelješki most će na otvaranju prvi proći prvi hrvatski el.automobil, novog hrvatskog Tesle, Mate Rimca, NEVERA!
    Kuje se hrvatski evro, a Hrvati hoće tužit Srbiju da ime hrvatskog izumitelja makne i sa aerodroma i novčanica, zato jer nema nikakve veze sa Srbijom, a lažu i da je jednom posetio Beograd. Bar više neće biti rasprve čiji je, jer ceo svet će to da vidi u svojim rukama, turisti će kovanice odneti po celom svetu!
    Toliko godina mržnje, toliko bolesnog svojatanja i propagande, a na kraju Tesla hrvatski izumitelj i hrvatski brend i na hrvatskom evru. Zato jer u EU nema svojatanja tuđeg. Bar je to pitanje sada rešeno….idemo dalje.
    Duplo veće plate i penzije, za 7 mlrd. E veći bedepe a ne da ga stigo, ulazak u evrozonu, u Šengen, plate na jesen idu na 1100 evra i stižu Slovence….o tome se u Srbiji ne sme pisati?

  11. Ko ne zna za bolje njemu 1000 eur zvuči kao plata snova… onaj ko je ubedio ovaj narod da se diči time što je ‘skroman’ i ume da ‘preživljava’ nas je najviše i upropastio. I onda dobijamo najveći paradoks, da se protiv vlasti najviše bune ‘bogatiji’ a oni što bukvalno glođu koske glasaju za vlast i čekaju da oni odozgo pogledaju i na njih. Bez promene svesti nema ni promene društva.

  12. Prosečna hrvatska neto plata je danas 1022 evra, a na jesen raste do 1100 evra, a posle neki pišu protiv EU. Zato oko 11.000 Srba radi na obali…

  13. 41000 Hahaha! Voleo bih to da vidim. Nisam ni blizu pocetnika, ali sam godinama dobija odogovor da kompanija prve dve godine ne placa nista!!! I to je prica za vecinu IT firmi. Minimalno 6 meseci neplaceno, pa cemo onda da se dogovorimo. Neka hvala.

  14. Hrvati su još 2010g stigli slovenski bedepe, a sada stižu i slovensku prosečnu platu, a onda ne valja EU? Kad su ušli imali su platzu koliko i Srbi…

  15. Imam jedan mnogo dobar savet za sve koji nisu zadovoljni svojom platom.

    Promenite posao, zanimanje, kompaniju…Ako mislite da možete i znate za više, samo napred. Nemojte sedeti i kukati nad svojom sudbinom na poslu koji vam je dosadan i slabo plaćen. Verovatno ste tu gde ste jer ni niste za bolje.

    Jer ako hoćete platu pd 2000e, morate da znate savršeno barem jedan strani jezik. Morate pored toga i da znate i imate mnogo drugih veština koje će vas izdvojiti. Ako to nemate, obrazujte se, učite, vežbajte, napredujte. Do tada, kukajte. Hteli su svi kapitalizam, nije valjao socijalizam. Evo, to vam je kapitalizam – koliko znaš, toliko si plaćen. Ako nisi dovoljno plaćen znači da ne znaš dovoljno.

  16. Apsolutno se slažem! Disbalans koliko zaradim ja, a koliko zaradi jedan hirurg, koji radi 100x odgovorniji i stresniji posao i spasava živote po ceo dan, je apsurdno veliki i nedopustiv. Stvar je u tome da mene plaća stranac i zato me i plaća toliko. Da me plaća država, možda bih imao 1200-1500 platu i to je to (osim ako nisam SNS kadar).

  17. Kako to?! Pa zar mladima nije dovoljno 100 eur ali nepovratno da prodaju i svoju i tuđu budućnost i da doživotno (ako ostanu ovde) sanjaju pristojne zarade i penzije.

  18. u inostransrvu se uopste ne radi dovoljno otici u park i uberes koliko ti treba

  19. Posle se pitaju zašto ljudi odavde odlaze. Kada uporedim stil i kvalitet života mojih mlađih rođaka u Kanadi, Skandinaviji, Nemačkoj, Holandiji, ja ne znam kako je iko živ ostao ovde.

Ostavite komentar


Ekonomija

Naslovna strana

Naslovna strana za 28. mart 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Bisera Veletanlić, muzičarka

Danas je list koji je društvu apsolutno neophodan. Šteta što nema više listova poput Danasa.