Kome idu drva i ko pravi ekstraprofit? 1Foto:Nenad Kovačević

Na otvoreno pismo koje je Zoran Drakulić, vlasnik fabrike peleta Bio Energy Point uputio juče predsednici Vlade Ani Brnabić zbog toga što su Srbijašume dobile nalog da obustave isporuke drveta njegovoj kompaniji, juče je odgovorio i v.d. direktora Srbijašuma Igor Braunović.

U svom otvorenom pismu premijerki Braunović je rekao da je do obustave isporuke sirovine kompaniji Bio Enerdži Point, koja je do jučerašnjeg dana bila na prvom mestu među proizvođačima peleta, došlo nakon poruke koju je gospodin Mladen Stojadinović uputio direktoru Sektora za komercijalne poslove Jovanu Čorbiću da je prinuđen da zbog smanjene proizvodnje ispod 50 odsto obustavi proizvodnju peleta.

Isporuka sirovina ka tom preduzeću je, kako se navodi, 76 odsto od dinamičkog plana, što „ako se uzmu u obzir vremenski uslovi i sve poteškoće sa kojima smo se susretali u prvoj polovini godine kao i ostali proizvođači i prerađivači koji su manje zadovoljeni, a snabdevaju tržište, a posebno ako se uzme u obzir da je Bio Enerdži Point do pre dve godine sa istim brojem zaposlenih a 40 odsto manjim ugovorom nego što ga ima danas bez negodovanja i istupa u javnost normalno funksionisalo“.

Braunović je upitao da li se iza toga „krije nešto drugo? Možda kao razlog možemo navesti ono što gospodin Drakulić prećutkuje – izgradnja elektrane na drvnu masu koja dnevno sagori 150 kubnih metara drveta, dok građani jedva nalaze cepanicu da nalože smederevac. To ne treba da bude naša briga. Naše je da se odgovorno odnosimo prema osnivaču – Vladi Srbije i vama kao predsedniku iste, kao i prema građanima Srbije imajući u vidu da gazdujemo državnom šumom“, navodi se u pismu.

Drakulić je jutros gostujući na televziji Nova S pokazao prepisku direktora njegove kompanije Stojadinovića sa direktorom u Srbijašumama Jovanom Čorbićem u kojoj ga Stojadinović obaveštava da obustavljaju proizvodnju, jer više nemaju nijedan kubik drveta na stovarištu.

Drakulić je izjavio da Srbijašume nisu isporučile 76 odsto planiranog drveta, već 44 odsto, odnosno da nisu isporučile ugovorenih 43.000 tona drveta.

„Mi smo prošle godine davali trgovcima pelet ispod 170 evra, a danas trgovcima dajemo po prosečnih 238 evra po toni. A formalno imamo istu cenu drveta, jer na tržištu je haos. Pojavili su se lešinari između nas i Srbijašuma i prodaju drvo posle po nenormalnoj ceni. Laž je da smo napisali Srbijašumama da hoćemo da stanemo sa radom zbog smanjenja proizvodnje ispod 50 odsto. Mi smo stali zato što nemamo više drveta. Srbijašume prema ugovoru treba da nam isporuče 11 kamiona dnevno, a do juče dostavljali dva, tri kamiona“, rekao je Drakulić napominjući da su Srbijašume upropaštene i da su novi EPS.

On je rekao da i da ima saznanja da je ove godine potpisano 50 odsto više ugovora nego što je plan za neka gazdinstva, i da su to te firme koje nemaju proizvodnju.

„Pozivam tužilaštvo i finansijsku policiju da dođu kod mene, na raspolaganju smo da damo sve informacije“, rekao je Drakulić.

On je odgovorio direktoru Srbijašuma da njegova peletara troši istu količinu drveta za proizvodnju peleta kao i svi ostali, dve tone drveta za tonu peleta.

„To je sušara i još pored toga proizvodimo zelenu energiju. Energana troši otpadno drvo, stare palete, pilansko drvo i ne troši 150 nego 110 tona dnevno kada radi punim kapacitetom“

On je rekao da su njihovi advokati krenuli u proces koji će „biti bolan za Srbijašume, a to će opet da plate građani“. Radi se o dve tužbe i krivičnoj prijavi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari