Konstantno kontrolisati bezbednost zaposlenih na radu 1Foto: M. V.

Veliki požar koji je u četvrtak oko 19 časova izbio na naftnoj bušotini u blizini sela Bradarac u opštini Kostolac, u kojoj su nakon eksplozije povređena tri radnika izazvao je veliku paniku među meštanima tog sela.

Stravična eksplozija i nekoliko manjih nakon prve, kao i požar koji je buknuo na naftnoj bušotini u vlasništvu NIS-a, uznemirili su meštane čije se kuće nalaze u blizini četiri bušotine sa kojih se eksploatiše sirova nafta. Prema prvim informacijama koju smo dobili, do eksplozije i požara došlo je kada je varnica zapalila gas koji se pojavio u većoj količini iznad sirove nafte koja je vađena. Ubrzo nakon izbijanja požara na licu mesta došli su vatrogasci, policija i hitna pomoć koja je zbrinula povređene radnike.

– Bio sam u dvorištu kada se začula jaka eksplozija, a posle i još nekoliko manje glasnih. U prvi mah sam pomislio da je eksplodirala bomba, ali kada sam video plamen sa oboda sela, shvatio sam da je reč o požaru. Sa grupom meštana dotrčao sam do zapaljene bušotine i snimio požar. Bili smo u strahu da vatra ne zahvati obližnje kuće. Srećom ubrzo su došli vatrogasci koji su  počeli da gase požar – rekao je novinaru Danasa meštanin sela koji je želeo da ostane anoniman.

On je dodao da ovo nije prvi put da se takve havarije dešavaju  u tom selu.

– Prošle godine pukla je cev naftovoda koji prolazi kroz selo i vodi do susednog Maruljevca. Srećom, tada se nafta nije zapalila, jer u suprotnom izbila bi prava katastrofa. Ovaj naftovod, kao i same bušotine su nebezbedne i niko ih ne čuva, pa svako nedobronameran može da ih zapali. O tome treba da brinu nadležni, a ne da stalno strahujemo da se nešto ne desi – sa ogorčenjem priča naš sagovornik.

U Sektoru za vanredne situacije u Policijskoj upravi Požarevac rečeno nam je da su, odmah na licu mesta, upućena tri vatrogasna vozila sa desetak vatrogasaca.

– Pored naša tri vozila došlo je još jedno iz Kostolca. Radnici NIS-a koji su nakon izbijanja požara povređeni na vreme su zbrinuti – rekli su nam u požarevačkoj vatrogasnoj službi.

Milorad Panović, predsednik Granskog sindikata industrije, energetike i rudarstva „Nezavisnost“, kaže za Danas da bi nadležni u Vladi Srbije trebalo da pažljivo istraže ovaj slučaj i da informišu javnost o razlozima eksplozije i izbijanja požara.

– Zajedničku istragu bi trebalo da sprovedu ministarstva rada i energetike i rudarstva. Kontrolu bi trebalo da izvrše Inspekcija rada i Rudarska inspekcija. Želim da naglasim da ovo nije prva nesreća i povreda na radu u oblasti energetike i rudarstva. Imali smo više slučajeva povreda zaposlenih u rudnicima. Stoga je potrebno da nadležni veoma ozbiljno priđu ovom problemu. Ono što se u ovom trenutku može konstatovati je da se oni koji su zaduženi da se bave kontrolom bezbednosti zaposlenih na radnom mestu ponašaju neodgovorno. Naime, kontrole se obavljaju tek kada dođe do neke nesreće kada je već kasno da se ona spreči. Potrebno je obavljati kontinuirane kontrole bezbednosti na radu jer je to najbolja preventiva da do nesreće ne dođe – ističe naš sagovornik.

U NIS-u su za Danas potvrdili da je u četvrtak došlo je do požara.

– Tom prilikom su povređena tri radnika od kojih su dvojica prevezena u bolnicu u Beograd, a jedan je ostao u bolnici u Požarevcu. Požar se desio prilikom remonta bušotine. Nema opasnosti po životnu sredinu i meštane sela Bradarac. NIS sarađuje sa svim nadležnim službama i nakon istrage biće poznati podaci o uzrocima požara – ističu u NIS-u.

Danas smo pokušali da dobijemo izjave i u Ministarstvu za rad i Ministarstvu rudarstva i energetike, ali nismo dobili bilo kakav odgovor do zaključenja ovog izdanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari