goran vesićfoto BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV

Jedna od novogodišnjih želja novog ministra građevinarstva Gorana Vesića je ukidanje konverzije, da bi se, prema njegovim rečima, za gradnju oslobodilo na hiljade lokacija. Kritičari te ideje smatraju da bi država, na račun pojedinaca, izgubila ogroman novac.

Konvertovao se iz zamenika gradonačelnika u ministra, ali je ostao protivnik konverzije. Vesić poručuje da će ubediti poslanike da je pretvaranje prava korišćenja u pravo svojine besmislica, piše N1.

„Ukidanjem konverzije oslobodiće se oko 5.000 lokacija za gradnju. Radimo ubrzano na izmeni i dopuni Zakona o planiranju i izgradnji, koji će pojednostaviti procedure, učiniti proces transparentnijim i time ćemo rešiti problem da pojedine lokalne samouprave imaju veliki pad u broju izdatih građevinskih dozvola, koji usled veće tražnje nije opravdan“, kazao je Vesić.

Da li je konverzija do sada kočila gradnju?

„Po onome što vidimo u Beogradu ne bi se moglo reći da je taj Zakon zakočio investicije u građevinarstvu, a mislim da to važi i za unutrašnjost“, ocenio je Mijat Lakićević, zamenik glavnog i odgovornog urednika Novog magazina.

Ministar konverziju naziva komunističkim propisom, od koga država nema prihoda, već samo štetu, koja se, zbog, kako Vesić objašnjava, nerealizovanih investicija meri milijardama evra. Drugi zaključuju da će država izgubiti milijarde ako se ukine naplata pretvaranja prava korišćenja zemljišta u pravo svojine, jer će, objašnjavaju, novac građana ići u džepove pojedinaca.

Upitno je koliko je država prihodovala od konverzije, ali važnija je transparentnost, zaključuje Lakićević.

„Mi vidimo da su velike građevinske firme i veliki investitori najčešće jako bliski partijama na vlasti, tako da je pitanje koliko je tu zakon problem, a koliko neke druge stvari koje se tiču primene zakona a koje su vezane za delovanje aktuelne vlasti“, navodi Lakićević.

Konverzija je uvedena 2009. sa idejom da time što je neko kupio fabriku ima pravo da koristi i zemljište oko fabrike pod uslovom da zadrži delatnost, tj. da zemljište ne može da pretvori u stambeni i poslovni prostor bez troška. Ona je 2013. osporena odlukom Ustavnog suda, a 2015. obrazlažući Zakon o pretvaranju prava korišćenja u pravo svojine, tadašnja ministarka Zorana Mihajlović tvrdila je da će se konverzija sprovoditi u roku od samo 30 dana i da država može da računa da će za dve do tri godine zaraditi 1,2 milijarde evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari