Kopanje litijuma - projekat koji vlast "gura" odmah po okončanju izbora 1foto (BETAPHOTO/MILAN TIMOTIĆ/DS)

Odmah po okončanju lokalnih izbora, zakazanih za 2.jun, aktuelna vlast u Srbiji će početi da propagira kopanje litijuma u Jadru iako će tako nešto izazvati veliki otpor građana, smatra domaća stručna javnost.

Kopanje litijuma na našim prostorima je, bar sudeći po izjavi potpredsednika Evropske komisije zaduženog za zelenu agendu, međuinstitucionalne odnose i strateško predviđanje Maroša Šefčovića, projekat za koji je zainteresovana i Evropska unija.

Podsećanja radi, on je u izjavi za Juronjuz istakao da su pri kraju pregovori između Srbije i EU za nabavku litijuma iz doline Jadra. On je naveo da se radi o poslednjim pravnim preprekama pre nego što se ostvari trgovinsko partnerstvo između EU i Srbije.
Šefčovič je naglasio „jedinstvenu poziciju“ Srbije vezano za minerale navedene u zakonu o kritičnim sirovinama EU, kao što je visokokvalitetni litijum, koji je nazvao „jedan od najboljih na svetu”.

On je dodao da su trenutni razgovori sa Vladom Srbije usmereni na ekstrakciju, preradu i upotrebu litijuma.

Sa Šefčovićem se u septembru prošle godine susreo i predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je tom prilikom istakao da se razgovaralo o mnogim značajnim investicijama, zajedničkom pristupu i projektima, a potpisano je i Pismo o namerama između Srbije i Evropske unije.

– Sve što mogu da kažem u ovoj fazi je da postoji pozitivan razvoj. U prošlosti je bilo nekih pravnih pitanja o kojima se sada razgovara – rekao je Šefčovič.

On je dodao da je Evropska unija u bliskom kontaktu sa Vladom Srbije i da joj pomaže da osigura da sve procene uticaja na životnu sredinu budu obavljene po „najvišim evropskim standardima“.

Iako nije obelodanjeno o kakvim se pravnim preprekama, koje je pominjao Šefčović, radi niti kako bi izgledalo “trgovinsko partnerstvo između EU i Srbije”, odnosno koje bi kompanije u njega bile uključene, stručna javnost nema dilemu da nadležni u Evropskoj uniji ozbiljno razmišljaju o izgradnji rudnika litijuma u Srbiji jer bi to pospešilo proizvodnju i korišćenje električnih automobila u zemljama članicama EU.

Isto tako, eksperti su bez dileme da će vlast U Srbiji odmah po okončanju lokalnih izbora 2.juna startovati sa agitacijom koja bi građane trebalo da ubedi u potrebu izgradnje rudnika litijuma u dolini Jadra.

Predizborna kampanja i strah da eventualno ne izgubi glasove dela birača koji se protive tako nečemu je jedini razlog zbog čega ta kampanja već nije započeta i zbog čega nadležni u Vladi taktički ćute na tu temu.

Koordinator za energetiku Centra za ekologiju i održivi razvoj Zvezdan Kalmar kaže za Danas da su najave izgradnje rudnika litijuma u Srbiji produkt predizborne kampanje za Evropski parlament, odnosno onih političkih snaga u EU koje podržavaju takvu agendu.

– Izgradnja rudnika litijuma u Srbiji je apsolutno protiv interesa građana i države. Ne samo da bi izazvala velike ekološke probleme u delu Srbije gde se nalazi Jadar već bi realizacija te investicije dala vetar u leđa drugim sličnim projektima što bi izazvalo zagađenje životne sredine i u drugim delovima Srbije. Očito je pojedinim krugovima u EU stalo da nametnu izgradnju rudnika litijuma na našim prostorima ali sa druge strane ono što treba očekivati je jak otpor građana takvoj inicijativi. Uveren sam da će se javnost staloženo i organizovano suprotstaviti realizaciji takvog projekta kao što je bio slučaj i kada je kompanija Rio Tinto želela da uradi isto ali joj je Vlada Srbije raskinula ugovore koji su joj to omogućavali nakon pritiska javnosti i ekoloških organizacija – navodi naš sagovornik.

I ekonomski analitičar Branko Pavlović smatra da je otvaranje rudnika litijuma u Srbiji u interesu EU ali istovremeno ne i građana naše zemlje.

– Ne bi me iznenadilo da neka kompanija iz EU u saradnji sa Rio Tintom uđe u zajedničku investiciju u rudnik litijuma u dolini Jadra ili na taj način da naizgled ona bude vodeći partner u tom poslu ili pak vidljivija u javnosti u vezi toga. Apsolutno sam siguran da će srpske vlasti odmah po okončanju lokalnih izbora započeti kampanju koja bi trebalo da dokaže da je ekonomski interes Srbije izgradnja rudnika litijuma. Istina je pak sasvim drugačija. Otvaranje takvog rudnika je protivno interesima Srbije i u takav projakat nikako ne bi trebalo ulaziti – objašnjava Pavlović.

Ekonomista Milan R. Kovačević navodi za Danas da je suvereno pravo svake države da odluči da li će se na njenoj teritoriji graditi neki rudnik ili ne.

– Da li je Vlada Srbije potpisala neki dokument koji je u vezi toga obavezuje prema Evropskoj uniji je nešto što u ovom trenutku nije poznato. U slučaju da je do toga došlo nadležni bi građane trebalo da upoznaju sa sadržinom takvog dokumenta jer je reč o projektu od javnog značaja. Evropskoj uniji bi rudnik litijuma u Srbiji bio značajan zarad proizvodnje električnih vozila i izvesno je da postoji veći broj kompanija koje se interesuju za realizaciju tog posla – zaključuje naš sagovornik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari