Korak ka standardima Evrope 1

Od pre godinu i po dana JKP „Stari grad“ prikuplja otpad i u svih 46 sela na teritoriji Grada Šapca.

U početku bilo je nesnalaženja i određenih problema, zbog raštrkanosti sela i rokova prikupljanja smeća, ali je to prevaziđeno nabavkom manjih kamiona i dogovorom sa meštanima.

– Dosad je selektivno sakupljanje otpada organizovano na teritoriji gradskog jezgra, gde su postavljena reciklažna ostrva. Na teritoriji Oridskog basena i severne Mačve, gde smo najpre počeli sa sakupljanjem komunalnog otpada, odnedavno vršimo selektivno sakupljanje otpada. Meštani su dobili kalendar sakupljanja ambalažnog otpada. Posebno se sakuplja ne samo plastika, PET ambalaža, već papir i staklo. Za sela Mačve koja nisu obuhvaćena ovom akcijom iz tehničkih razloga podelili smo šest vrsta vreća, sa kalendarom i rasporedom iznošenja za komunalni i selektivni otpad jer je važno da taj otad ne završi na obali ili u reci, kaže direktorka JKP „Stari grad“ Snežana Đokić.

Po gruboj statistici, na primer, jedna osoba odloži jednu bocu dnevno, što je ogromna količina. Veliki problem je neadekvatno korišćenje posuda za odlaganje komunalnog otpada, jer se tu nađe i građevinski, tzv. zeleni kao i tehnički otpad. U Šapcu postoji posebna deponija za građevinski otpad koju se odlaže bez ikakve nadoknade. Građevinski otpad ili šut koji se odloži u kontejnere može napraviti znatne štete na vozilima ovog preduzeća. Odlaganje kabastog otpada pored kontejnera stvara novi problem, jer se traži dodatno vozilo za tu namenu. Zeleni otpad se može odlagati na reciklažnom dvorištu u Savskoj ulici, odakle se upućuju kamioni za deponiju u Sremskoj Mitrovici. Ipak, predstoji značajniji iskorak u ovoj oblasti, jer se, na primer u Švedskoj ili Finskoj svega jedan odsto prikupljenog otpada odlaže na deponije. Od pre četiri godine izmeštena je gradska deponija na Dudari, u blizini Save, i koristi se regionalna deponija u Sremskoj Mitrovici u koju je uloženo oko deset miliona vera, najviše iz Evropske unije. Za dugoročnije rešenje potrebno je aktivno uključenje države kako se se obuhvatili recikleri i gde bi otpad bio izvor prihoda, kao u razvijenom svetu.

Dnevno se iz Šapca odatle na regionalnu deponiju uputi oko 80 tona raznog otpada. Ranije se samo na gradsku deponiju na Dudari odlagalo stotinu tona otpada i to samo sa gradskog područja. Usluge JKP „Stari grad“ koristi oko 24.000 domaćinstva na gradskom i prigradskom području, a na seoskom području oko 11.000 domaćinstava. Tu je i 566 pravnih lica.

Kompost i energija iz biootpada

Novina je da se zeleni otpad kompostira, odnosno oko tri hiljade tona se preradi u kompostno đubrivo koji se upotrebljava u gradskom zelenilu. Posebno značajno je i korišćenje tzv. organskog otpada, koji čini više od polovine prikupljenog otpada, koji se može koristiti za poljoprivrednu proizvodnju ili proizvodnju energije – metana, odnosno struje – nakon odlaganja i hemijskog procesa u specijalnim uređajima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari