Korak nazad za radnike Geneksa 1Foto: Stefana Savic

Radnici Generaleksporta i ICG koji već 10 godina čekaju da im država isplati 200 evra po godini staža, novac neće dobiti ni do kraja februara kako im je bilo rečeno, jer datum za ročište na kom je trebalo da se razgovara o bar delimičnoj deobi tog novca nije određen ni posle sastanka u Privrednom sudu prošlog petka.

Bivši zaposleni u ICG koji su prisustvovali tom sastanku kažu da su na pitanje zašto nije moguće zakazati ročište za ICG dobili odgovor da je zbog značajnog broja prigovora poverilaca na predlog Nacrta Rešenja o glavnoj deobi stečajne mase ICG od 27. decembra prošle godine podnet veliki broj pritužbi Privrednom apelacionom sudu. Bivši radnik ICG Dragoljub Škoro kaže za Danas da im je u Sudu rečeno da je stečajni sudija ICG, procenjujući situaciju i sve okolnosti odlučio da se nisu stekli zakonski uslovi za dalje postupanje u stečaju ICG.

– Obrazloženo nam je da nije moguće zakazati ročište na kome će se doneti rešenje o glavnoj deobi dok Apelacioni sud ne donese odluke po podnetim pritužbama, koje bi u slučaju da budu rešene u korist podnosilaca, mogle u značajnoj meri da utiču na deobu stečajne mase – ističe Škoro.

Jedino što im je, kako kaže, savetovano, jeste da podnesu zahtev predsedniku Privrednog suda za izjašnjenje stečajne sudije za stečajni postupak ICG, posebno za podnete pritužbe PAS-u, gde bi zatražili konkretnije informacije i detaljnije objašnjenje o osnovanosti podnetih pritužbi. Za Genereleksport, kako kaže, dobili su informaciju da ispitni postupak nije završen i da se nisu stekli zakonski uslovi za dalje postupanje u stečaju ove firme.

Time se nastavlja agonija gotovo 5.000 zaposlenih radnika dve kompanije kojima je trebalo da bude isplaćeno 200 evra po godini staža još 2009. kada su se prodajom imovine – Bloka 20 i hotela Grand i Konaci na Kopaoniku stvorili uslovi za to. Međutim, ni 10 godina kasnije i uz to što je godinama na namenskom računu bilo više od 20 milijardi dinara novac radnicima nije isplaćen. Zašto to nije učinjeno, kao i šta je urađeno sa novcem od kamate koja se gomilala godinama odgovor nisu dobili od vlasti ni bivši zaposleni, ali ni redakcija Danasa koja je u nekoliko navrata poslednjih godina tražila odgovor od Vlade, pre svih Ministarstva privrede.

U međuvremenu, tokom 2016. otvoren je stečaj, a novac koji je trebalo da bude isplaćen radnicima našao se u stečajnoj masi. I dok za radnike novca nema, stečajni upravnici su, baš kao i svojevremeno Agencija za privatizaciju, kasnije i ALSU naplaćivali uredno svoje usluge. Samo je ICG za ove tri godine promenio tri stečajna upravnika, a na njihovom slučaju smenilo se i troje stečajnih sudija. Agencija za privatizaciju je od prodaje Bloka 20 naplatila 587,9 miliona dinara provizije, a od prodaje Kopaonika 108 miliona dinara.

Tri godine nakon uvođenja stečaja u oba preduzeća za kraj februara bivšim zaposlenima bilo je najavljeno da će im biti isplaćeno, prema predlogu stečajnog upravnika, 26,9 odsto od ukupnog dugovanja. Za sada ništa od toga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari