Kosovo: Mere prevencije korona virusa izazvale teškoće u radu preduzeća 1Foto: EPA-EFE/ VALDRIN XHEMAJ

Kosovski preduzetnici ocenili su da su mere Vlade Kosova za prevenciju korona virusa izazvale poteškoće u funkcionisanju preduzeća, bez obzira u kojem sektoru deluju, posebno kada su u pitanju sektor hotelijerstva, restorana, kafića zbog nemogućnosti da obavljaju svoju osnovnu delatnost kao i u sektoru turizma.

Predstavnici Privredne komore Kosova, Američke privredne komore, Nemačko kosovska privredna komora, Savet evropskih investitora i Klub proizvođača Kosova su u komunikaciji sa premijerom ali i drugim zvaničnicima zaduženim za ekonomska pitanja u Vladi Kosova isticali da su se suočili sa nenormalnim porastom potražnje za određenim proizvodima, poteškoćama u međunarodnom prevozu tereta, rastućim cenama otpreme, finalnih proizvoda, ali i sirovinama.

„Takođe, situacija stvorena nakon najave pandemije kovid-19 izazvala je paniku i totalni poremećaj na tržištu, što se odražava neposrednim padom potražnje za proizvodima i uslugama, smanjenjem plaćanja ugovorne obaveze i smanjenjem novčanog toka. Mnoge kompanije upozoravaju da u aprilu neće biti u stanju da zadrže radnike na poslu i da nastave sa plaćanjem, što će odmah rezultirati drastičnim smanjenjem zaposlenosti u privatnom sektoru“, ocenili su predstavnici preduzetnika Kosova.

Oni su upozoravali da je najveći problemi bio povezan sa odbijanjem zaposlenih da dođu na posao, i to zasnivali na odluku Vlade da se organizuje posao od kuće, gde je to moguće, ali i zbog porodičnog pritiska.

Bilo je mnogo žalbi na intervenciju inspekcijskih organa. U nekim slučajevima inspektori su na police neprehrambenih i nehigijenskih proizvoda postavili kružne trake (zabranjujući pristup), u jasnoj suprotnosti sa vladinom odlukom.

Sledeći problem sa kojim su se susretala privredna preduzeća na Kosovu bila je zabrana ulaska stranaca na Kosovo, koja je uticala na saobraćajna preduzeća, odnosno prevozna vozila kojima upravljaju strani državljani, što je prouzrokovalo probleme u snabdevanju robom imajući u vidu činjenicu da potrošnja na Kosovu u velikoj meri zavisi od proizvoda koji se uvoze.

Ozbiljan problem predstavlja zabrana međugradskog prevoza, što je stvarala velike probleme u prevozu zaposlenih sa radnog mesta i na njihova radna mesta, ali i unutrašnji prevoz koji kompanije same organizuju ili ugovaraju.

S obzirom na krhkost privatnih preduzeća i nedostatak likvidnosti, kriza izazvana korona virusom rezultiraće bankrotom mnogih preduzeća i zatvaranjem mnogih radnih mesta, a ako do toga dođe to može dovesti do uništenja ekonomske osnove Kosova i zemlju vratiti mnogo godina unazad, ocenili su privrednici.

Oni zahtevaju da Vlada hitno razvije adekvatne mere za podršku privatnom sektoru na Kosovu i ponudli su Vladi predlog mera za podršku privatnom sektoru kako bi se uticaj krize ublažio u najvećoj mogućoj meri.

Oni zahtevaju da vlada javno iskaže podršku predloženim merama za uklanjanje panike na tržištu, kao i privatnom sektoru u cilju vraćanja normalnosti na tržištu i da preduzime sve mere za obezbeđivanje dovoljne likvidnosti u ekonomskom sistemu zemlje, kako u javnom tako i u privatnom sektoru.

Takođe se zahteva da se u narednih sedam dana obezbedi bliska saradnja sa predstavnicima privatnog sektora i stručnjacima na terenu kako bi se mogao razviti detaljan program paketa finansijskih podsticaja za podršku privatnom sektoru, da bi ovaj program državne podrške postigao cilj minimiziranja štete na ekonomiji zemlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari