Kostić kupovao akcije austrijske Adiko banke: Korak ka preuzimanju ili prilika za dobru zaradu? 1Foto: V. M.

Najaktivniji igrač na domaćem, ali i regionalnom bankarskom tržištu prethodnih godina, AIK banka, odnosno njen vlasnik Miodrag Kostić i prošle, krizne 2022. godine nije mirovao.

Preko svoje brokerske kuće MV investments i fonda Infenity Management Limited kojim upravlja švajcarska banka Kredi Svis, Kostić je prema izveštajima austrijskih i regionalnih medija, stekao do 1. decembra prošle godine 7,33 odsto akcija austrijske Adiko banke, mada na sajtu Adiko banke u ovom trenutku stoji da fond pod upravom Kredi Svisa ima 5,93 odsto akcija.

Najveći akcionari su švajcarski fond DDM Invest III sa 9,9 odsto i EBRD sa 8,4 odsto.

Time je Kostić postao treći po veličini akcionar ove banke koja je naslednica propale Hipo banke koju je 2014. preuzeo američki investicioni fond Advent uz pomoć EBRD-a.

Banka posluje u regionu bivše Jugoslavije, na tržištima Slovenije, Hrvatske, BiH, Crne Gore i Srbije.

Ne čudi interesovanje srpskog biznismena koji je od preuzimanja AIK banke kupio nekoliko banaka što u Srbiji, što u regionu.

Prvo je AIK banka preuzela posao grčke Alfa banke u Srbiji, a 2019. godine je izašla na tržište EU kupovinom slovenačke Gorenjske banke.

Možda i najveći projekat je bio već dogovoreno preuzimanje Sberbanke u Evropi 2020. godine koje su osujetile sankcije Rusiji, pa je AIK kupila samo Sberbank Srbija.

Iako očekuje da će se bankarsko tržište, ne samo u Srbiji, i dalje ukrupnjavati, bankarski stručnjak Slavko Carić ipak ne vidi u ovom poslovnom potezu AIK-a nameru da preuzme Adiko banku.

„Ne mislim da AIK kupuje Adiko banku. Ima drugih meta koje bi se bolje uklapale u njihovu poslovnu strategiju. Kupovina akcija Adiko banke čini se kao dobra šansa za zaradu na rastu vrednosti akcija. U narednih nekoliko kvartala očekujem rast vrednosti banaka s obzirom na rast kamatnih stopa i ovo vidim kao priiku da se na tome zaradi“, ocenjuje Carić za Danas.

On ističe da na našem bankarskom tržištu ima mesta za tri do pet velikih sistemskih banaka i da će ono nastaviti sa konsolidacijom.

„Troškovi održavanja usklađenosti banaka sa regulativom su visoki. Potrebna su velika ulaganja u infrastrukturu, zaposlene, hardver i softver i ta ulaganja se mogu povratiti samo velikim brojem korisnika. Mislim da danas teško da mala banka može biti profitabilna“, smatra on dodajući da su banke sada u dobroj poziciji jer su u prilici da povećaju kamatne stope na plasmane, dok im izvori nisu toliko poskupeli.

„Mada s povećanjem kamatnih stopa FED-a i ECB-a to neće dugo trajati“.

Aktiva Adiko grupe na kraju trećeg tromesečja iznosila je 5,8 milijardi evra. Ubedljivo najveća aktiva je banke u Hrvatskoj, zatim Sloveniji, dok je Srbija na trećem mestu sa oko 900 miliona evra.

Nenad Gujaničić, glavni broker Momentum sekjuritiza, kaže da iako nema informacije o tome da li AIK banka želi da preuzme Adiko, to ne bi čudilo s obzirom da je ova banka bila veoma aktivna prethodnih godina.

„Mogućnosti za organski rast na našem tržištu su veoma ograničene. Čak i banke koje dugo nisu učestvovale u akvizicijama kao što je Rajfajzen banka prošle godine je kupila Kredi Agrikol. Osim toga pokazalo se da je AIk dobro integrisala banke koje je preuzela i da im se to isplatilo“, napominje on.

Osim nastupa državnih banaka, pre svega Komercijalne na tržištu Republike Srpske i Crne Gore, AIK je prva privatna banka sa domaćim kapitalom koja je investirala u region.

Gujaničić ističe da su naše kompanije bile manje od hrvatskih i slovenačkih i da su stoga imale manje potencijala za preuzimanje.

„Bilo je i drugih prepreka. U Hrvatskoj se teško prihvata naš kapital, a i u Sloveniji, ako se prisetimo Fruktala“, kaže Gujaničić.

AIK banka sa Našom AIK bankom kako je preimenovana Sberbanka, trenutno je šesta po veličini na srpskom bankarskom tržištu sa aktivom od 407 milijardi dinara ili oko 3,5 milijarde evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari