Odbor za finansije Skupštine Srbije prihvatio je juče u načelu predložene izmene Zakona o akcizama, koje predviđaju uvođenje akcize na električnu energiju po stopi od 7,5 odsto. Prva plaćanja po tom osnovu biće od septembra, jer je predviđena primena stope akcize za potrošnju električne energije od 1. avgusta.

Nataša Kovačević, pomoćnica ministra finansija, objasnila je juče na sednici Odbora da će ta akciza obezbediti godišnje povećanje poreskih prihoda u iznosu od 17 milijardi dinara. U obrazloženju predloženih izmena, Vlada je navela da se procenjuje da će primenom te akcize do kraja 2015. godine prihod iznositi dodatnih 5,4 milijarde dinara.

Kovačevićeva je dodala da je predloženim izmenama predviđeno i uvođenje akcize na tečnost za punjenje elektronskih cigareta. Predložena visina akcize je četiri dinara po mililitru tečnosti koja se nalazi u patronama za punjenje elektronskih cigareta. Prosečna cena patrone za elektronske cigarete je 380 dinara, što znači da će država na ime akciza uzeti 40 dinara.

Skupštinski odbor za finansije podržao je juče i uvođenje akcize na nesagorevajući duvan, takozvani bezdimni duvan. Bezdimni duvan je, kako saznajemo, proizvod koji se trenutno i ne prodaje u Srbiji. Reč je o vrsti duvana koja se konzumira preko posebne sprave i gde pušač zapravo puši duvansku paru. Ova vrsta duvana trenutno je aktuelna u Italiji, Portugalu i Japanu.

Poslanici Demokratske stranke zatražili su, međutim, povlačenje iz procedure predloga o povećanju akciza. Demokrata Ivan Jovanović poručio je da predloženi zakon nije dobar i pozvao Vladu Srbije da ga povuče iz procedure i da proba da nađe drugačije rešenje. „Vlada je pribegla uvođenju akcize na električnu energiju jer ima probleme sa budžetom. Time pokušava da deficit nadoknadi preko leđa građana. Uostalom, sredstva od akciza bi trebalo da idu u EPS, kako bi ovaj sistem bio osposobljen za funkcionisanje a ne u republički budžet“, naveo je Jovanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari