Za tri meseca deficit budžeta 19,7 milijardi dinara, rezultat bolji od planiranog 1Foto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Za prva tri meseca ove godine republički budžet je bio u deficitu 19,7 milijardi dinara, saopštilo je Ministarstvo finansija.
S obzirom da je planiran deficit od 63,4 milijarde, ovo je bolji rezultat od planiranog za 43,7 milijarde dinara.

Budžet je od početka godine zaključno sa poslednjim danom marta ostavrio prihode od 483,5 milijardi dinara, dok su rashodi buždeta iznosili 503,2 milijarde dinara.

Samo u martu je ostvaren deficit u iznosu od 25 milijardi dinara.

Tokom marta naplaćeni su prihodi u iznosu od 151,9 milijardi dinara, od čega su poreski prihodi iznosili 132,9 milijardi. Najveći deo poreskih prihoda došao je od naplate PDV-a u iznosu od 73,3 milijarde dinara i akciza u iznosu od 22,8 milijardi dinara. Neporeski prihodi ostvareni su u iznosu od 17 milijardi, a priliv donacija u martu iznosio je 1,9 milijardi dinara.

Rashodi su izvršeni u iznosu od 176,9 milijardi dinara. Rashodi za zaposlene, u martu, su iznosili 39,6 milijardi, kapitalni izdaci 31,5 milijardi, transferi fondovima PIO, RFZO, NSZ i fond SOVO 27,2 milijardi dinara. Za subvencije je isplaćeno 21,6 milijardi dinara.

Na nivou sektora države u prva tri meseca je ostvaren fiskalni deficit u iznosu od 18 milijardi dinara i primarni fiskalni suficit (bez troškova kamata na javni dug) u iznosu od 41,6 milijardi dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari