Kovačević (Narodna stranka): Protest preduzetnika je početak katastrofe 1Foto: Narodna stranka

Član Predsedništva Narodne stranke Vladimir Kovačević izjavio je da je današnji protest preduzetnika i privrednika ispred Ministarstva finansija „dokaz da je došao kraj lažima vlasti“ i da su državno katastrofalno upravljanje finansijama i nedovoljno poznavanje sopstvene privrede „tek početak katastrofe koja je danas počela protestom“.

„Novi poreski nameti, doneti u jeku krize, dodatno teraju u bedu građane i privredu. Frilenseri ne smeju biti tretirani kao poreski kriminalci, to je najprogresivniji deo našeg stanovništva i oni bi u zakonu trebalo da budu prepoznati kao posebna kategorija radnika, preduzetnika na internetu“, rekao je Kovačević, koji je i predsednik Odbora Narodne stranke za privredu i preduzetništvo.

Kovačević je naveo da zakonska rešenja omogućavaju olakšice i prepoznaju specifičnosti drugih poreskih kategorija, ali ne i frilensera.

„Katastrofalna politika subvencionisanja stranih investitora sa pravom izvodi privrednike i građane na ulice. Ekonomskim konceptom ove vlasti naši domaćini su pretvoreni u motače kablova. Da li je moguće da se u vreme krize i istorijskog zaduživanja naše države pare iz budžeta Srbije dele stranim investitorima u iznosima i od po 100.000 evra po zaposlenom“, upitao je Kovačević.

Kovačević je upozorio da se radnicima u Srbiji „sprema 200.000 otkaza već početkom januara“, kada će isteći obaveza poslodavaca da zapošljavaju radnike za koje su tokom predizborne kampanje dobili subvenciju u vidu minimalne zarade.

Kovačević je podsetio da je Narodna stranka predlagala interventne mere, poput moratorijuma na glavnicu kreditnih obaveza uz redovno servisiranje kamata dok traje negativan uticaj virusa korona na ekonomiju, kao i da se hoteli u banjama pretvore u kovid ambulante i bolnice i tako pomogne posrnuli domaći banjski turizam, i dodao da je „vaučerizacija sada potrebnija nego ikad, pošto je 50.000 zaposlenih u turizmu na ivici egzistencije“.

„Da je primenjen samo deo ekonomskih mera koje je predložio Odbor Narodne stranke za privredu i preduzetništvo, posledice bi bile značajno manje od onih koje će izazvati nadolazeća katastrofa“, zaključio je Kovačević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari