U Kragujevcu, ali i šire, u celoj Šumadiji minimalne zarade uglavnom primaju zaposleni u firmama koje se bave industrijskom proizvodnjom ili radnici u građevinskom i trgovinskom sektoru.


Takve zarade mahom primaju i zaposleni u privatizovanim preduzećima i u privatnim trgovinskim lancima i radnjama. S druge strane, činjenica je da mnogi radnici primaju plate ispod ili oko 20.000 dinara. Apsurdno je i to da je dosta zaposlenih koji primaju i ispod minimalnog iznosa, a da zvanično nisu na režimu minimalca.

Prema nepotpunim podacima Saveza samostalnih sindikata u Kragujevcu, koji svojim delovanjem pokriva sve opštine Šumadijskog okruga, minimalne zarade zvanično prima tek 5.000 do 6.000 zaposlenih. Takve plate imaju zaposleni u privatizovanim fabrikama nekada znamenite kragujevačke industrije Filip Kljajić- Metal industry, FKK industry, zatim Tehnika Kurelja ( nekadašnja Zastavina fabrika Proleter), Livnici Topola, Šumadija DES, Zastava autodelovi u Kniću, Zastava tapacirnici, kao i u građevinskim firmama Ratko Mitrović i Kazimir Veljković, trgovinskoj firmi Srbija, kao i u gotovo svim malim trgovinskim radnjama. U njima zaposleni za maltene danonoćni rad primaju između 10.000 i 15.000 dinara mesečno.

– Evidentno je da su u najgorem položaju zaposleni u realnom sektoru, odnosno u firmama koje se bave industrijskom i drugom proizvodnjom, što je direktna posledica nepostojanja strategije industrijskog razvoja zemlje u poslednjoj deceniji i pogrešnog koncepta privatizacije. Kada je situacija u realnom sektoru takva, onda ne čudi da je stanje u sektoru usluga, kada je materijalni položaj radnika u pitanju često još gore. U trgovini na primer, gde su zarade ispod svih kriterijuma, kaže za Forum Jugoslav Ristić, predsednik Saveza samostalnih sindikata u Kragujevcu.

Među firmama u kojima zaposleni nisu zvanično na režimu minimalne zarade, a zarađuju oko 20.000 dinara mesečno, odnosno tek nešto više od minimalca, između ostalih su i poznate svetske kompanije kao što su južnokorejska Jura korporacija, koja ima fabriku u Rači Kragujevačkoj, a čiji radnici mesečno zarađuju oko 22.000 dinara.

U toj grupi preduzeća je i austrijski Kronošpan koji radnike u svom pogonu u Lapovu plaća po dvadesetak hiljada dinara. Toliko zarađuju i radnici u kragujevačkoj firmi Arena motors (nekadašnja Zastava promet), u Elvodu , 21. oktobru…

U najgorem položaju su ipak, zaposleni u šumadijskim preduzećima koja su u stečaju i radnici onih preduzeća koji faktički još uvek rade, a mesecima ne primaju ni garantovane zarade. U toj kategoriji su na stotine zaposlenih u GIK 1. maj iz Lapova, u Metal Sistemima iz Kragujevca, Kolektivu iz Aranđelovca, Centru za strna žita…

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari