Kredit EBRD za energetsku efikasnost javnih objekata u Vojvodini 1Foto: Beta/Dragan Gojić

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) odobrila je Vojvodini kredit od 12 miliona evra za sanaciju energetske efikasnosti u 80 javnih zgrada na teritoriji Pokrajine u idućoj godini. Reč je o projektima kojima bi se ostvarile značajne uštede za električnu energiju i grejanje u obrazovnim, zdravstvenim i drugim javnim ustanovama.

„Uz podršku EBRD stvorili smo uslove da povučemo značajna finansijska sredstva, u visini od 12 miliona evra, uz grant od milion evra kao i 450.000 evra za izradu projektne dokumentacije. Ova sredstva namenićemo za rekonstrukciju objekata i obezbeđivanje zelene energije, što će dovesti i do smanjivanja troškova lokalnih samouprava i pokrajinske administracije“, izjavio je pokrajinski premijer Igor Mirović koji je sa regionalnim direktorom EBRD za Zapadni Balkan, Mateom Kolonđelijem potpisao pismo o pretfinansiranju projekata unapređenja energetske efikasnosti javnih objekata u Vojvodini.

Mirović je najavio da će u januaru biti započeta procedura, a da u drugoj polovini godine, nakon javnog konkursa, očekuje prve ugovore.

„Ovo je veoma važan projekat i velika šansa za Vojvodinu jer će se time omogućiti samoodrživost objekata koji će biti obuhvaćeni sanacijom energetske efikasnosti, a samim tim ostvariće se i uštede u pokrajinskom budžetu“, izjavio je regionalni direktor EBRD Mateo Kolonđeli.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari