Regionalni skup „Pirot 2009“ okupio je krajem maja privrednike iz Srbije i Bugarske koji su izrazili spremnost za proširenje saradnje. Uz konstataciju da je cilj ove konferencije promovisanje dobrosusedskih odnosa, načelnik Pirotskog okruga Goran Stamenović naglasio je da ovakvi skupovi podstiču investitore da više ulažu dajući tako svoj doprinos ublažavanju posledica svetske ekonomske krize.

– Spoljnotrgovinska razmena između Srbije i Bugarske beleži trend pada. Utoliko pre trebalo bi raditi na stvaranju povoljne investicione klime kako bismo privukli investitore koji i u ovako teškim vremenima ne odustaju od ulaganja. Tigar je već godinama prisutan na tržištu Bugarske i nadam se da će se ta saradnja proširiti – izjavio je Dragan Nikolić, predsednik Korporacije Tigar, dodajući da Slobodna zona Pirot otvara prostor za unapređenje saradnje, naročito kad je reč o međunarodnom logističkom centru.

Predsednik opštine Pirot Vladan Vasić podsetio je da je prošle godine kada je bio raspisan konkurs za finansiranje projekata prekogranične saradnje za Srbiju bilo planirano milion evra, a Pirotu za dva projekta pripalo 400.000 evra. Nadam se da ćemo se sa našim parterima iz Pernika i Montane dobro pripremiti za novi konkurs. U tom kontekstu treba pomenuti i Sporazum o prekograničnoj saradnji vredan 50 miliona evra, koji su nedavno potpisali Žozep Ljoveras, šef delegacije Evropske komisije u Beogradu i potpredsednik republičke Vlade Božidar Đelić“, naglasio je Vasić.

Gradonačelnik Niša Miloš Simonović ukazao je na veoma važnu ulogu lokalnih samouprava, ali i Vlade Srbije, s obzirom na to da bi u narednih nekoliko godina ovaj pogranični region trebalo da dobije kvalitetnu infrastrukturu. „To je preduslov za privlačenje stranih investicija i za efikasniju ekonomsku saradnju između pograničnih opština Srbije i Bugarske. To se, pre svega, odnosi na završetak autoputa od Niša do Dimitrovgrada, gasifikaciju istočne i južne Srbije i modernizaciju i elektrifikaciju pruge od Niša do Dimitrovgrada“, naglasio je Simonović.

Direktor Slobodne zone Pirot Dragan Kostić konstatovao je da je ova zona najdalje odmakla u prekograničnoj saradnji. „Sa opštinom Pernik u Bugarskoj realizujemo zajednički projekat u vezi sa propagandnim aktivnostima i infrastrukturnim opremanjem Slobodne zone Pirot. Ali, treba podsetiti da u okviru ove zone već radi veliki broj bugarskih kompanija, a ovo je još jedna prilika da bugarskim partnerima predstavimo uslove poslovanja“, ističe Kostić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari