Krkobabić: Svaki treći vlasnik seoske kuće doseliće se iz grada 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

Trećina budućih vlasnika seoskih kuća u Srbiji promeniće gradsko prebivalište za seosko, izjavio je danas ministar za brigu o selu Milan Krkobabić.

„Posebno raduje činjenica da je među njima 96 devojčica i dečaka“, kazao je Кrkobabić nakon što je na prvoj sednici Кomisije za dodelu bespovratnih sredstava za kupovinu seoske kuće sa okućnicom u 2023. godini nove stanare dobilo 109 kuća.

Naveo je da je najviše, odnosno osam kuća, dodeljeno na severu Srbije, u selu Mol u opštini Ada, a na jugu zemlje u selo Željuša u Dimitrovgradu dodeljene su tri kuće.

„Tako da se ukupan broj praznih seoskih kuća koje su dobile nove stanare povećao na 1.740“, rekao je Кrkobabić.

Predsednik komisije za ocenu i kontrolu realizacije projekta, rektor Beogradskog univerziteta Vladan Đokić, i zamenik predsednika komisije agroekonomista Milan Prostran izjavili su da je novoodobrenim zahtevima, u selima širom Srbije, krov nad glavom obezbeđen za još 155 odraslih i 96 dece.

Među dobitnicima je 46 parova, 18 samohranih roditelja i 45 samostalnih vlasnika, uglavnom poljoprivrednika i poljoprivrednica.

Opština koja je za sada ovogodišnji rekorder po ukupnim broju dodeljenih kuća na svojoj teritoriji je Кanjiža u kojoj će se rasporediti 17 novih vlasnika kuća.

Najjeftinija danas dodeljena nekretnina košta 443.156 dinara, ima 65 kvadrata, biće u vlasništvu jedne mlade poljoprivrednice, a nalazi se u Željuši u Dimitrovgradu – selu koje je postalo svojevrstan simbol ovog programa Ministarstva za brigu o selu jer je ranije useljeno sedam kuća, od čega pet u istoj ulici, a danas su odobrena još tri zahteva.

Od 2021. godine, kada su počeli javni konkursi za dodelu sredstava mladima za kupovinu kuća sa okućnicom, izdvojilo se i Bačko Petrovo Selo, gde je do sada useljeno 55 kuća, a njihovi vlasnici će dobiti nove komšije u još šest kuća.

Najveću seosku kuću u ovoj godini, površine je 293 kvadrata, kupila je porodica u Srpskoj Crnji, Opštine Nova Crnja.

Najskuplje kuće od 1,2 miliona dinara, što je maksimalna suma koja se odobrava, biće domovi porodicama u selima Кanjiže, Bača, Ade kao i Lučana i Trstenika.

Programom je predviđena dodela bespovratnih sredstava mladim bračnim i vanbračnim parovima, samohranom roditelju i pojedincu do 45 godina života za kupovinu seoske kuće sa okućnicom, koja može da se nalazi na teritoriji svih naseljenih mesta Srbije, izuzev u gradskim i opštinskim sedištima i prigradskim naseljima.

Za ove namene u budžetu Srbije 2023. godine predviđeno je 500 miliona dinara, a po jednoj kući dozvoljen je iznos do 1,2 miliona dinara.

Z akupovinu seoskih kuća vlada veliko interesovanje, a novac se dodeljuju po redosledu pristiglih prijava do utroška sredstava opredeljenih za ovu namenu, najkasnije do 1. novembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari