Kupili nikl, a u kontejnerima ni traga od metala 1 Foto: BETAPHOTO/CHINA GLOBAL TELEVISION NETWORK CORPORATION

Jedan od najvećih svetskih trgovaca sirovinama, Trafigura grupa, suočava se sa gubitkom od preko pola milijarde dolara nakon što su otrkili da u isporukama nikla koje su kupili nikla – nema.

Kako je saopštila ova kompanija sa sedištem u Ženevi, oni su žrtve sistematske prevare od strane nekoliko kompanija povezanih sa indijskim biznismenom Pratekom Guptom, a među njima i firme TMT metals koja je u vlasništvu Guptine UD trejding grupe.

„Od druge polovine decembra,  mali broj kontejnera kupljenih od ovih kompanija su prekontrolisani nakon što su dospeli na svoju destinaciju i u njima nije nađen nikl. Većina robe nalazi se u tranzitu i tek treba da bude pregledana“, navodi se u saopštenju Trafigure.

Ova kompanija je saopštila i da je pokrenut pravni postupak protiv Guptinih firmi sa kojima trguje od 2015. godine.

Gubitak od 577 miliona dolara bi mogao biti manji ukoliko bi Trafigura uspela da povrati deo sredstava.

Inače, ova kompanija je prošle godine ostvarila dobit od rekordnih sedam milijardi dolara, a ovaj gubitak bi odneo sedam odsto te dobiti.

Ovo nije prvi put da je dolazilo do sličnih prevara. U kineskoj luci Ćingdao je 2014. godine je otkriveno da nema kupljenog bakra što j epokrenulo lavinu parnica i tužbi od strane kreditora koji su prihvatili metal kao obezbeđenje za zajmove.

Nakon početka rata u Ukrajini cene nikla su skočile, a vrhunac je dostignut u martu 2021. godine kada je spletom okolnosti cena u roku od nekoliko sati dostigla 100.000 dolara za tonu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari