Profesor Pravnog fakulteta u Beogradu Miroljub Labus ocenio je da će nova vlada morati da preduzima hitne reformske mere kako bi nadomestila manjak budžetskih prihoda i podstakla privrednu aktivnost ove godine.


„Jako je važno da se posle parlamentarnih izbora što pre formira nova vlada sa jakim premijerom koja će preduzimati ključne mere za privredni oporavak. Prioriteti vlade neće zavisiti od političkih programa stranaka već će ih život nametati“, rekao je Labus.

„Da bi neko imao autoritet mora da ima mandat koji se dobija na izborima“, rekao je Labus i dodao da ne učestvuje u izborima i sebe ne vidi u budućoj vladi, ali je spreman da joj pruži savetodavnu pomoć, ako to neko od njega bude tražio.

Nova vlada, kako je istakao, suočiće se sa nedostatkom novca u budžetu usled pada poreskih prihoda, ali i sa nemogućnošću otplate državnog duga.

„Neizbežna je poreska reforma i povećanje poreza na dodatu vrednost, ali to neće biti dovoljno za popunjavanje minusa u budžetu, ako se ne smanje rashodi i promeni njihova struktura. U prethodnom periodu država je trošila preko svojih mogućnosti i u narednih par godina javni dug može biti veće ograničenje za privredu od recesije koja nam predstoji“, rekao je Labus.

On je preporučio da buduća vlada ozbiljno shvati upozorenje Fiskalnog saveta o prevelikom učešću javnog duga u BDP-u i da hitno uradi srednjoročni plan konsolidacije javnih finansija.

Sadašnji, kao i prethodni guverner Narodne banke Srbije, prema oceni Labusa, nisu vodili monetarnu politiku koja je primerena ekonomskoj krizi.

„U krizi se ne vodi ovakva monetarna politika. Pogledajte šta rade Evropska centralna banka i američke Federalne rezerve – odstupaju od standardnih mera monetarne politike, jer to zahteva realnost. To je privremeno odustajanje, ali je neophodno sve dok se ne izađe iz krize“, naglasio je Labus.

Kako je upozorio, finansijski sistem zemlje može biti destabilizovan ako Narodna banka Srbije ne preduzme mere koje će doprineti padu kamatnih stopa i lakšem zaduživanju privrede jer realni sektor neće moći da vraća ranije kredite.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari