Lakićević: Za povećanje energetske efikasnosti između 600 i 700 miliona evra 1Foto: EPA-EFE/ SASCHA STEINBACH

Državni sekretar u Ministarstvu rudarstva i energetike Zoran Lakićević izjavio je danas da će subvencionisanje zamene stolarije i postavljanje solarnih panela doprineti smanjenju potrošnje energije i omogućiti svakom domaćinstvu u Srbiji da učestvuje u ovim projektima u narednih pet godina.

Učešćem u projektima koje smo počeli da sprovodimo prošle godine, a koje ćemo nastaviti i u ovoj i u narednim godinama, svi građani će dobiti priliku da direktno utiču na smanjenje potrošnje i na očuvanje životne sredine, rekao je Lakićević za TV Hepi, saopštilo je ministarstvo.

Predviđeno je da u narednih nekoliko godina bude uloženo između 600 i 700 miliona evra u povećanje energetske efikasnosti, što su potpuno opravdane i isplative investicije, to je kao da gradimo još jedan energetski kapacitet, objasnio je Lakićević.

On je podsetio da oba projekta subvencioniše država, odnosno ministarstvo zajedno sa lokalnim samoupravama sa polovinom potrebnih sredstava, dok drugu polovinu plaćaju građani.

Završava se prvi projekat tokom kojeg će oko 5.000 domaćinstava dobiti novu stolariju, uraditi spoljnu izolaciju ili zameniti kotao za grejanje, naveo je on i istakao da će tokom ove godine biti raspisani još dva javna poziva.

Lakićević je dodao da je raspisan javni poziv za dodelu subvencija za postavljanje solarnih panela u kojem učestvuje 37 gradova i opština i očekujemo da u narednih desetak dana raspišu pozive ka građanima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari