Vreme je za zamenu i letnje gume: Koliko će to da vas košta? 1Foto: Danas

Od 1. aprila više nije obavezno imati zimske gume na automobilu i u slučaju da padne sneg, iako se već duže može voziti sa letnjim gumama s obzirom na lepo vreme.

U svakom slučaju, ko još nije zamenio zimske gume letnjim sada je vreme da se to uradi. Doduše, narednog vikenda teško će naći slobodan termin kod vulkanizera.

Treba napomenuti da nema nikakve obaveze da se zimske gume zamene letnjim, ali na višim temperaturama zimske gume se brže troše, pa im se ovako produžava vek.

Kada uspete da zakažete termin kod vulkanizera treba da znate i koliko će to da vas košta.

Zamena guma na felnama sa balansiranjem točka košta od 750 do 1.050 dinara po točku u zavisnosti od dimenzija i mesta gde menjate gume.
Bez balansiranja, samo zamena guma na felnama je oko 350 dinara, a samo balansiranje od 400 do 600 dinara.

Vreme je za zamenu i letnje gume: Koliko će to da vas košta? 2
Foto: Pixabay / FlenderFunways

Za velike automobile sa gumama dimenzija preko 20 inča kompletna montaža i balansiranje idu i preko 2.000 dinara po točku.

Ako nemate odvojen set točkova sa gumama, i samo menjate gume na istim felnama treba dodati još po dvestotinak dinara po točku za demontažu i montažu gume.

Ako kupujete nove letnje gume kod vulkanizera ili u firmama koje imaju i svoje vulkanizerske usluge može se nešto jeftinije proći sa montažom novih guma, nego donetih starih.

Hoteli za gume

Vulkanizerske radnje i servisi često nude i uslugu „hotela guma“, odnosno čuvanja guma u svojim prostorijama i to košta 150 do 200 dinara mesečno po komadu u zavisnosti od veličine guma.

Što se tiče kupovine guma, sada je vreme kada prodavci daju akcije pa se mogu naći povoljniji pneumatici nego inače.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari