Vlada Srbije još nije razmatrala da li će Telekom Srbije biti privatizovan, izjavio je ministar spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić otvarajući 21. telekomunikacioni forum – Telfor. „Svi se slažu da je Telekomu potreban sveži kapital, ali još nema odluke da li će to biti kroz strateško partnerstvo ili privatizaciju“, rekao Ljajić i dodao da ima zainteresovanih investitora za kupovinu kapitala Telekoma.

Prema njegovim rečima, pre odluke vlade o dokapitalizaciji ili prodaji Telekoma, nije moguća trgovina akcijama tog preduzeća na Beogradskoj berzi.

Ljajić je naglasio da telekomunikacije i IT industrija u Srbiji imaju velike potencijale za razvoj, što su prepoznale strane kompanije i Vlada koja je tu oblast proglasila petom strateškom granom industrije. U Srbiji je u telekomunikacijama i IT industriji zaposleno oko 60.000 ljudi, a u 2012. godini u tu oblast investirano je 230 miliona evra, dok sektor učestvuje sa 5,5 odsto u BDP-u. „Prošle godine je tržište telekomunikacija u Srbiji imalo prihod veći od 1,5 milijardi evra, od čega je skoro 50 odsto bilo učešće mobilne telefonije“, rekao je Ljajić. Ministar je dodao da je veoma značajno što se u Srbiji internet brzo razvija i naveo da je u 2012. godini više od 2,4 miliona građana imalo internet, dok je 2,6 miliona skoro svaki dan koristilo računar. Prema njegovim rečima, iste godine je 800.000 građana koristilo elektronske servise državne uprave, dok je 900.000 naručivalo ili kupovalo preko interneta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari