Majdanpek: Niža cena daljinskog grejanja od januara iduće godine 1Toplana Majdanpek Foto: J. B. K.

Predsednik opštine Majdanpek Dragan Popović najavio je na nedavnoj sednici Opštinskog veća da će korisnici daljinskog grejanja u Majdanpeku od početka naredne godine plaćati manje račune zahvaljujući tome što će toplana umesto mazuta koristiti drvnu sečku kao gorivo.

Prema njegovim rečima januarski račun za grejanje biće manji, ali u kom procentu zavisiće od dogovora sa gradskom toplanom i činjenice koliko se korisnika bude vratilo na daljinsko grejanje.

„Ukoliko taj broj bude veći – biće veće i pojeftinjenje“, kazao je Popović.

Od januara iduće godine, prema najavama nadležnih, na nižu cenu grejanja mogu da računaju samo građani, dok za privredne subjekte pojefitinjenje ne važi.

Sa novom grejnom sezonom Majdanpečani imaju dvadesetčetvoročasovno grejanje i za sada nemaju bitnijih primedbi.

„I ranije sam imala dobro grejanje, samo što sada greju 24 sata“, rekla nam je Suzana Trajić, koja stanuje u donjem delu Majdanpeka.

Grejanjem je zadovoljna i Jovana Ilić, koja stanuje u gornjem delu grada, a o ponovnom priključenju razmišlja i Ilija Petrović koji se pre par godina, nezadovoljan kvalitetom grejanja, isključio sa mreže.

„Ako grejanje bude kvalitetno, vratiću se na daljinski sistem grejanja“, kaže Petrović.

Tridesetak korisnika, prema podacima iz gradske toplane, ponovo je sklopilo ugovor, a kako kažu vidljivo je i povećanje stepena naplate usluge grejanja.

Toplana u Majdanpeku korišćenjem jefitinijeg energenta treba da postane samoodrživo preduzeće koje će moći da funkcioniše bez opštinskih subvencija, a do sada je petina opštinskog budžeta išla na subvencije toplani.

Na sistem daljinskog grejanja priključeno je oko 80 odsto stambenog i poslovnog prostora u Majdanpeku.

Nova toplana u Majdanpeku rađena je sredstvima Kancelarije za javna ulaganja koja je za ove namene izdvojila preko četiri miliona evra i umesto mazuta koristi ekonomičniji i po okolinu manje štetan energent.

Iz stare toplane zadržan je manji kotao na mazut koji će biti korišćen u pikovima odnosno kada temperature bude bila niža od one na koju je programiran kotao na drvnu sečku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari