Majdanpek: Putovanje u praistoriju i srednji vek bez vremeplova 1Foto: EU za kulturno nasleđe i turizam

Posle godinu dana pauze, u Beogradu je održan Međunarodni sajam turizma na kome je Donje Podunavlje predstavljeno kao jedinstvena turistička destinacija. Osim predstavljanja na sajamskoj manifestaciji, za inostrane turoperatore i novinare organizovano je promotivno putovanje radi promocije destinacije.

Lepenski Vir, Tvrđava Golubac i Srebrno jezero bili su odredišta ovog promotivnog putovanja, pa su turoperatori i novinari iz Mađarske, Austrije, Crne Gore, Slovenije, BiH i Srbije, imali i putovanje kroz vreme: od praistorije, preko srednjeg veka do sadašnjosti.

-Cilj ovog putovanja je da turistička destinacija Donje Podunavlje, sa svim svojim atrakcijama i lepotama, postane prepoznatljiva među stranim turistima – objašnjavaju u projektu “EU za kulturno nasleđe i turizam” koji je pružio podršku promociji Donjeg Podunavlja.

-Čuo sam za Lepenski Vir ranije, bio sam u Srbiji dosta puta, ali prvi put sam na Đerdapu. Drago mi je da sam ovde i da sam naučio dosta novih stvari o celoj oblasti. Srećan sam što mogu da saznam o našoj zajedničkoj istoriji, jer ovo se ne odnosi na lokalnu prošlost, već je ovo istorija cele Evrope – kazao je nakon posete Lepenskom Viru novinar iz Mađarske Mark Kinćeš, kome je posebno zanimljiv bio dokumentarni film o arheološkim istraživanjima ovog lokaliteta iz 60-tih godina prošlog veka.

Za razliku od mađarskog, novinar iz Austrije Volfgang Vajtlaner, kako je sam rekao nije znao za Lepenski Vir.

-Ovo je potpuno novo za mene, bio sam upoznat da Dunav ovde protiče, da mnogi ljudi krstare Dunavom i da je Gvozdena kapija (Đerdap) jedna od atrakcija na putovanju. Ipak nisam znao za ovo arheološko nalazište od velikog značaja. Potpuno je neverovatno kako je sve lepo predstavljeno – rekao je novinar iz Austrije.

-Naša ideja je da imamo ture koje će uključivati i ovaj deo Srbije i tokom nje ćemo se baviti istraživanjem nasleđa od praistorije, antike pa negde do početka ili sredine vizantijskog perioda kroz tri zemlje: Albanija, Crna Gora i Srbija – kaže Slavica Vukčević, izvršna direktorka crnogorske agencije Montenegro Adventures.

Jednodnevno putovanje omogućilo je inostranim turističkim operatorima i novinarima da dožive i upoznaju lepote Đerdapa i Dunava, a kako naglašavaju u projektu “EU za kulturno nasleđe i turizam” Evropska unija će nastaviti da podržava razvoj turizma i promociju Donjeg Podunavlja kroz projekat „EU za kulturno nasleđe i turizam“, u okviru kojeg će se obnoviti spomenici kulture, a uz finansijsku podršku osnažiti kapaciteti privatnog i javnog sektora u turističkom sektoru.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari